FOTO: Županijsko natjecanje iz Krasnoslova, Mia Pejdo (OŠ Čerin) pobjednica

Dana 10. svibnja 2017. u čapljinskom kinu Mogorjelo održano je županijsko natjecanje u krasnoslovu za učenike četvrtih razreda kojem je domaćin bila OŠ “Lipanjskze zore” zbog prošlogodišnje pobjede naše učenice Ivane Udženije na natjecanju kojeg je na istom ovom mjestu tada organizirala OŠ “Vladimira Pavlovića” Čapljina. Naši učenici i djelatnici su se zaista potrudili da čitav ovaj značajni događaj za našu školu protekne u najboljem redu, a u prilog tome svjedoče i brojne pohvale koje smo dobili. Za izgled pozornice pobrinuli su se nastavnik likovnog odgoja Ernesto Markota, nastavnica hrvatskog jezika Marijana Milićević, te učiteljica razredne nastave Marijana Matić, koja je bila i službeni fotograf.

Natjecalo se 26 učenika iz 24 škole. Našu školu predstavljala je učenica Marta Obad koju je spremala učiteljica Ružica Vrankić, a recitirala je pjesmu Grigora Viteza „A zašto ne bi“. Pobjedu je odnijela Mia Pejdo iz OŠ Čerin s pjesmom Ljiljanje Tolj „Hercegovina u srcu“, ispred Leonarde Šarac iz Treće osnovne škole Mostar koja je recitirala pjesmu „Kad su laste odlazile“ Ratka Zvrke, dok su treće mjesto podijelili Paula Mikulić (OŠ Ilići) s „More treće“ Alberta Pehara i Nikola Ćubela (OŠ za djecu s posebnim potrebama) s pjesmom „Ljubav nema maske“ Lidije Glavaš.

Stručno ocijenjivačko povjerenstvo činili su Andreja Pehar (Savjetnica za razrednu nastavu Zavoda za školstvo Mostar), Mara Dadić (učiteljica razredne nastave iz OŠ „Lipanjske zore“) i Viktorija Sušić (učiteljica razredne nastave iz OŠ Čitluk). Budući da je bilo dosta lijepih i dojmljivih recitacija, povjerenstvo je ovdje imalo vrlo nezahvalnu ulogu i nijanse su na kraju odlučivale.

U sklopu natjecanja upriličen je i raznolik popratni program gdje su učenici naše škole pokazali svoja umijeća. Program su vodile učenice Anamarija Obad i prošlogodišnja pobjednica Ivana Udženija. Natjecanje je otvorio školski zbor izvedbom himne Lijepa naša, da bi se potom natjecateljima, učiteljicama i učiteljima, uglednim gostima te svim nazočnim u kinu Mogorjelo obratio ravnatelj naše škole Đure Raguž istaknuvši važnost ovog događaja te poželjevši svima ugodan boravak i da se lijepo osjećaju. Nakon njega učenica Ivana Udženija izrecitirala je svoju prošlogodišnju pobjedničku pjesmu „Ormar“ Stanislava Femenića.

Krenuo je potom natjecateljski niz, a nakon svakog petog nastupa netko od naših učenika predstavio se svojom točkom. Učenica glazbene škole Mariana Cvitanović (5. razred, CŠ Višići) na gitari je izvela skladbu Andantino, a njene kolege iz razreda koje pohađaju folklor otpjevale su tradicionalnu pjesmu „Zvjezdice danice“. Dramska sekcija razredne nastave koju vodi učiteljica Ksenija Brajković izvela je igrokaz Slovo M, školski zbor otpjevao je pjesmu ”Pitanja” (obrada pjesme „Blowing in the Wind“ Boba Dylana), da bi na kraju prvog dijela programa nazočne zabavile učenice Anamarija Obad i Josipa Babić vokalno-instrumentalnom izvedbom pjesme „Ljubavna“ Parnog Valjka, te članovi ritmičke sekcije koju vodi učiteljica Ružica Vrankić svojim plesom uz pjesmu Novih fosila „Žuljaju me cipele“.

Nakon toga uslijedila je stanka za okrijepu i domjenak koji je organiziran u Caffe baru Key i čiji su se domaćini zbilja potrudili pomoći nam u tom dijelu organizacije. Za vrijeme okrijepe stručno povjerenstvo je zbrojilo bodove i nakon toga program je nastavljen svečanim proglašenjem pobjednika te dodjelom nagrada za prva tri mjesta. Nagrade su uručili članica Povjerenstva Andreja Pehar, kao predstavnica Zavoda za školstvo te nastavnica hrvatskog jezika Marijana Milićević, kao predstavnica naše škole. Na kraju je još jedanput učenica Mia Pejdo izvela svoju pobjedničku recitaciju da bi nakon toga uslijedilo svečano fotografiranje svih sudionika na pozornici.

Škola se posebno zahvaljuje osoblju Caffe bara Key na lijepom gostoprimstvu i korištenju prostora, uposlenicima Kina Mogorjelo, načelniku općine Čapljina Smiljanu Vidiću i pročelniku za kulturu općine Čapljina Željku Boniću na osiguranju prijevoza i na korištenju kino dvorane, te svima koji su na bilo koji način pomogli da se naša škola dostojno predstavi na ovom vrlo značajnom županijskom natjecanju.

Igor Beno/oslipanjskezore.visici.com

Foto: Marijana Matić