Željko Prce: Tuča je pričinila manje šteta na voću, međutim veći problem je rok za “kupanje bresaka”

breskvaPrema procjeni agronoma Željka Prce, tehničkog direktora čapjlinskog “Agroherca”, tuča u srijedu na širem području grada, te tuča koja je u nedjelju i ponedjeljak zahvatila područje Višića pričinila je manje štete na poljoprivredi.

“Breskva je već u fazi kretanja, stradao je koji pup, a ozljeda od udara ima i na mlađim granama. Ostale voćne kulture još su u fazi mirovanja, pa kod njih ne bi trebalo biti štete ističe ovaj agronom, uz opasku da šteta ima i na sadnom materijalu, odnosno rasadnicima.

Ipak, trenutačno je najveći problem plavo prskanje, tzv. kupanje bresaka. To je posao koji se mora obaviti u određenim agrotehničkim rokovima. Optimalni rok za prskanje breksvika u dolini Neretve je oko 10.-og veljače. S obzirom da meteorolozi oblačno i kišno najavljuju do kraja ovoga, pa i cijeli idući tjedan, sve do 13.-og veljače, očito je da neće biti uvjeta za blagovremenu zaštitu voćnjaka. Ako se prognoze meteorologa obistine, zaštita će se vršiti izvan agrotehničkih rokova uz nepovoljne uvjete – raskvašen teren. Kako dio breskvika još nije porezan, što je opet posljedica produene vegetacije prošle jeseni, očito je da poljoprivrednici na samom početku sezone, već imaju probleme s vremenskim prilikama. Podsjećamo, rekordni snijeg u veljači pretprošle godine, pričinio je ogromne štete u prvom redu povrtlarstvu, od čega se dio proizvođača još nije oporavio. Podsjećamo, prošlu godinu obilježile su obilne padaline koje su otežale proizvodnju i pričinile značajne štete.

Kako ističu iz “Agroherca” poseban problem predstavlja prekid radova na pripremi zemljišta za podizanje novih nasada. Za proizvođače sadnog materijala, to je višetruka šteta, prvo jer će se odraziti na kašnjenje tog sezonskog posla, drugo smanjit će sadnju, odnosno potražnju za sadnicama, treće da bi zadržale vitalnost odnosno da ne krenu ranije, sadnice će se morati držati u komorama za hlađenje. Dakle, na oko mali problem s nizom nepovoljnih reprekusija.

radio-capljina.com