U neumskom hotelu „Sunce“ je 7. lipnja održana završna radionica za dva projekta WWF-a: „Živjeti Neretvu“ i „Europsko srce života“. Radionici je prisustvovao veliki broj uzvanika, kako iz vladinog, tako i iz nevladinog sektora. Većina prisutnih je i direktno bila uključena u aktivnosti implementirane u okviru ova dva projekta, te su izrazili svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima.

WWF-ova prisutnost u BiH počela je sa projektom „Živjeti Neretvu“, koji se implementira još od kraja 2006. godine. Cilj projekta je bilo ustanoviti najbolju metodologiju definiranja prirodnog protoka voda u slivu rijeke Neretve i uključenje te metodologije u legulativu Bosne i Hercegovine, u skladu sa EU Direktivom o vodama. Jedno od najvećih dostignuća ovog projekta je izrada Nacrta Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku. Prije početka projekta koncept ekološki prihvatljivog protoka bio je skoro nepoznat u BiH, dok danas, ne samo da je poznat, već su nadležne Agencije za vode obučene kako da ga izračunaju i implementiraju te time omoguće normalno funkcioniranje ekosistema u slivu Neretve, koji su pod velikim pritiskom sa strane industrije, urbanizacije i energetike.

Fokus projekta „Europsko srce života“, koji se implementira od 2007. godine, bila je evaluacija biološke raznolikosti vrsta i staništa u Bosni i Hercegovini. Kroz projekt „Evropsko srce života“ WWF je pomogao institucijama BiH identificirati i kartirati buduća područja Natura 2000, u skladu sa Direktivom o staništima Evropske unije.

„Oba projekta su među svojim aktivnostima imala i edukaciju i podizanje svijesti kako mladih, tako i šire populacije, o potrebi zaštite i održivog upravljanja prirodnim resursima. Na taj način su WWF-ovi projekti značajno doprinijeli podizanju svijesti o zaštiti okoliša, i ukazali na urgentnost potrebe za njegovim očuvanjem,“ rekao je dr. Branko Vučijak, voditelj projekta u WWF-u.

Potrebno je naglasiti da su u oba projekta bili uključeni vrhunski stručnjaci, kako iz naše zemlje, tako i iz inozemstva, što je umnogome doprinijelo kvaliteti postignutih rezultata.

WWF nastavlja svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini kroz projekt „Inicijativa za održivu hidroenergiju u Dinarskom luku“, koji pokriva tri projektna područja: sliv Neretve, Hutovo blato i Livanjsko polje. Cilj projekta je ublažiti posljedice planiranog razvoja hidroelektrana, najveće prijetnje slatkovodnim ekosistemima u Dinarskom luku, kroz prihvaćanje principa i standarda održive hidroenergije.

{xtypo_rounded3}

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi propadanje zemljina prirodnog okoliša te da izgradi budućnost u kojoj ljudi žive u harmoniji s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost te osiguravajući da je upotreba obnovljivih prirodnih resursa održiva, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje.

{/xtypo_rounded3}

visici.com

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>