Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se svake godine obilježava 5. lipnja, WWF i ekološka udruga EKO-MOST iz Mostara, jučer 06.06., su organizirali čišćenje obala rijeke Neretve i Hutovog blata sa studentima Medicinsko-tehničke škole.

 

U sklopu projekta su proveli i radionicu mjerenja kvalitete vode na kupalištu i ribolovnoj zoni na rijeci Krupi, na kojoj su predstavnici Instituta za hidrotehniku iz Sarajeva mlade upoznali sa metodama mjerenja i značajnosti dobre kvalitete slatkovodnih izvora vode.

„Rezultati nam pokazuju da je nivo kvalitete vode na razini Parka prirode, odnosno da je voda pogodna kako za ribolovce tako i za kupanje ali ne i za piće“, kazao je za Studio88 Željko Marić, predsjednik ekološke udruge EKO-MOST iz Mostara.

 

Kampanja “Čista Neretva” usmjerena je ka podizanju svijesti lokalnog stanovništava o održavanju obala Neretve čistim od bilo kakve vrste otpada. WWF i Ekološka udruga Eko-most projektom “Čista Neretva” namjeravaju djelovati na rješavanju problema odlaganja otpada u obalnom području i akciju čišćenja sliva rijeke Neretve pretvoriti u tradicionalnu manifestaciju koja će se održavati svake godine povodom Svjetskog dana zaštite okoliša – 5.lipnja.

U realizaciju projekta uključit će lokalno stanovništvo, predstavnike lokalne uprave, lokalne nevladine udruge, škole, javna poduzeća za čišćenje i odvoz otpada, javna poduzeća osnovana od strane države u svrhu očuvanja prirode, Ministarstvo zaštite okoliša i turizma na županijskoj i entitetskoj razini, sve u cilju podizanja svijesti o odgovornom odnosu šire zajednice prema rijeci Neretvi.

 

studio88.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>