vlakČetiri graniture vlakova dva u odlasku, dva u dolasku dnevno prometuje kroz čapljinski željeznički kolodvor. U odnosu na nekadašnje gužve posebice na vlakovima prema Njemačkoj, te u sezoni za Suboticu i Budimpeštu, putnici su prava rijetkost. Čapljina je od 2012.-te postala zadnja stanica za putnički promet koji se održava na relaciji do Sarajeva sa jednom vezom dnevno za Zagreb i iz Zagreba. Uglavnom, prihod željeznica trenutačno je baziran na teretnom prometu, dok su višegodišnji prekid veza, izgradnja autocesta, izostanak ulaganja u vozne garniture, putnički promet iz Hercegovine za Bosnu i dalje sveli na simboliku. Nešto bolja je situaciji na nekim drugim relacijama u BiH.

Valja reći da je po cijenama prijevoza vlak još konkurentan autobusnom prometu. Tako vožnja vlakom na relaciji Čapljina-Mostar košta 3,20 KM, do Sarajeva karta stoji 12,10 KM, Banja Luke 51,90 KM, a do Zagreba 79,80 KM. Na navedene cijene treba dodati doplatu od 1,20 KM za brzi vlak, koja za povratnu kartu stoji 1,90 KM.

Na vlakove nostalgični umirovljenici imaju popust, za njih je cijena karte do Sarajeva 8,50 KM, Mostara 2,20 KM, a Banja Luke 38,80 KM, plus doplatna karata za brzi vlak od također umanjenih 0,80 KM. Dakle vozna karta vladom do Mostara umirovljenike košta 3 KM.

radio-capljina.com

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>