Iz Višića do hrvatske reprezentacije! Možda nekima zvuči neostvarivo, ali ona je to ostvarila i s ponosom istaknula novinarima na dočeku u zagrebačkoj zračnoj luci Plesom da dolazi iz Višića. Po mnogim košarkaškim stručnjacima ona je velika perspektiva na centarskoj poziciji u Europi, a tek su joj 23 godine.

 

U dosadašnjoj reprezentativnoj karijeri zabilježila je vrijedne uspjehe: bronca na Mediteranskim igrama u Italiji (2009.), nagrada za najboljeg strijelca i skakača u juniorskoj kategoriji, te ovaj posljednji povijesni uspjeh s A vrstom u Poljskoj. Glede klupskih (Šibenik Jolly) uspjeha u svojim vitrinama ima osvojena: dva uzastopna prvenstva Hrvatske (2006.-2007., 2007.-2008.), te Regionalne lige (2007.-2008., 2008.-2009.), kup Hrvatske (2007.-2008.), a proglašavana je za najbolju kadetkinju i juniorku Hrvatske za svoje godište. Sve je to, uz naporan trud i rad, ostvarila naša 199 cm visoka Luca Ivanković (26. rujan 1987.), a iskreno se nadamo da će u njezinoj sportskoj biografiji biti upisan i nastup na Olimpijskim igrama u Londonu (2012.). Još kad bi i medalja bila oko vrata!

Luca je kao jedanaestogodišnjakinja započela svoju košarkašku karijeru, a talent i ljubav prema košarci naslijedila je od svoga oca Nikice, nekoć jednoga od košarkaša iz famozne generacije višićkih mladića koji su osamdesetih godina ´harali´ hercegovačkim košarkaškim terenima. Prilika joj se ukazala sasvim iznenada, još dok je pohađala mjesnu osnovnu školu u Višićima. Iako je tada bila premlada (1998.) ipak se odvažila i uz suglasnost roditelja, zaputila u hrvatsku metropolu u tada najbolji hrvatski ženski košarkaški klub, Montmontažu. Upravo je u Montmontaži napravila prve korake u profesionalnoj karijeri, a u njoj je ostala dugih šest sezona. Nakon toga prešla je u redove ŽKK Šibenik Jolly (2005.-2006.) s kojim je već niz godina, uz ŽKK Gospić CO, u vrhu hrvatske košarke. Upravo je u prošloj sezoni Luca proglašena za najboljeg centra Regionalne lige s učinkom: 23 utakmice, 23 minute, 13 koševa i 7,8 skokova.

Jedna je od nositeljica igre kako u klubu, tako i u hrvatskoj ženskoj košarkaškoj reprezentaciji, koja je na ovom Europskom prvenstvu u Poljskoj (2011.) ostvarila povijesni uspjeh osvojiviši 5. mjesto, što ujedno znači i nastup na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Londonu 2012. god., te izravni plasman na iduće Europsko prvenstvo. Košarkaški stručnjaci u Luci vide iznimno kvalitetnog centra, koji bi trebao, s obzirom na svoje predispozicije i talent napredovati još više.

Za reprezentaciju Hrvatske prvi put zaigrala je 2000. god. u uzrastu kadetkinja i od tada je konstantni član svih selekcija mlađih uzrasta. Luca ima i jednu medalju s reprezetnacijom, a nju je osvojila na Mediteranskim igrama u talijanskoj Pescari 2009. god. Tada su s njom igrale Iva Ciglar, Jelena Ivezić, Neda Lokas, Mirna Mazić, Antonija Mišura, Sena Pavetić, Marta Čakić, Iva Slišković i Anđa Jelavić (zbog ozljede propustila Europsko prvenstvo u Poljskoj), odnosno gotovo ista momčad kao i na nedavno završenom Europskom prvenstvu. Za seniorsku vrstu prvi put je pozvana 2007. god. na pripreme za Europsko prvenstvo u Italiji, a već je na ovom prvenstvu bila jedna od nositeljica igre. Također treba istaknuti da Luca uz talent, posjeduje i sve one dobre ljudske karakteristike, kojima su je odgojili otac Nikica, majka Draga, djed Martin, stariji brat Martin, inače njeni najveći navijači, uz bratovu suprugu Željku. Ali ipak njezin najvatreniji navijač je nećak Nikola. Luca je i najomiljenija među suigračicama ponajviše zbog toga što uvijek održava dobru i veselu za vrijeme napetih prvenstava, te teških pripremnih razdoblja.

Malo tko se nadao ovakvom uspjehu ženske košarke, posebno zbog toga što prethodne generacije nisu uspjele zabilježiti ozbiljan rezultat. Na netom završenom prvenstvu košarkašice su ostvarile povijesni uspjeh za žensku košarku osvajanjem 5. mjesta do kojeg su došle uz 4 poraza (Francuska 40:86, Latvija 61:67, Crna Gora 60:81 i Češka 63:79), te 5 pobjeda (Grčka 65:63, Poljska 64:56, Španjolska 75:71, Latvija 84:75 i Crna Gora 73:59). Veliki doprinos ovome rezultatu dala je i Luca Ivanković, koja je već na početku priprema imala problema zbog ozljede kralježnice, da bi dan prije utakmice sa Španjolskom provela u bolnici zbog želučane viroze. Međutim, to je nije nimalo omelo da pod obručem bude jedna od boljih na cijelom prvenstvu, a posebno su dojmljive njezine predstave bile protiv Latvije (12 poena, 5 skokova), Poljske (13 poena, 8 skokova i 2 asistencije), Crne Gore (12 poena, drugi krug) i Španjolske. Ukupni Lucin učinak na ovom Europskom prvenstvu bio je: 9 utakmica, 16,8 minuta, 6,7 poena, 3,7 skokova, 0,3 asistencije.

U reprezentaciji je Luca imala svoje tri suigračice iz Šibenika (Neda Lokas, Marta Čakić i Antonija Mišura), zatim tri igračice iz Hrvatske koje igraju za Gospić CO (Sandra Mandir-uvrštena u petorku prvenstva, Sena Pavetić i Jelena Ivezić), Ana Lelas (koja se ozlijedila tijekom prvenstva) nastupa za francuski Lattes Montepellier, Iva Slišković igra u Španjolskoj (Celta Vigo), Iva Ciglar nastupa za Spartak (St. Peterburg), Mirna Mazić (Panionis, Atena), te Lisa Karcic (Keravan, Finska). Iskrene čestitke za ovaj veliki uspjeh!

 

visici.com

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>