Povratkom iz suncem okupane za nas nepojmljivo ravne Slavonije, s ponosom možemo istaknuti da je jedna lijepa priča o prijateljstvu dva sela dobila svoj nastavak, te da će ih u budućnosti biti mnogo više.

 

Nakon što je KUD “Jasen” iz Šaptinovaca-Đurđenovac (Slavonija) bilo gost u Višićima i uveličalo proslavu Lipanjskih zora i Sv. Ante, naše društvo s izaslanstvom MZ Višići je 14. srpnja 2012. prisustvovalo na obilježavanju njihove tradicionalne proslave “Šaptinovačke ljetne  večeri”.

Na putovanje se krenulo u petak (13. srpnja), a već u poslijepodnevnim satima stigli smo u jako nam dragu Slavoniju. Odmah po dolasku posjetili smo Đakovo i nadaleko poznatu Đakovačku  katedralu Svetog Petra, stolnu crkvu Đakovačko-osječke nadbiskupije. Nakon Đakova krenuli smo prema Šaptinovcima nadomak Đurđenovca, našem konačnom odredištu. Na naše veliko zadovoljstvo priređen nam je svečani doček uz tamburaše u mjesnom Vatrogasnom domu.


Nakon dočeka izaslanstvo društva i MZ se uputilo kod gosp. Zorana Abičića, Šaptinovačkog gospodarstvenika, gdje je priređena svečana večera s načelnikom općine Đurđenovac gospodinom Hrvojem Topalovićem, predsjednikom Mjesnog odbora gos. Igorom Petrovićem i predsjednikom KUD “Jasen” Mirkom Abičićem, koji su gostima zaželili dobrodošlicu i ugodno druženje. Potom su članovi društva smješteni po domaćinstvima u Šaptinovcima, a navečer je priređena nezaboravna tamburaška večer u čast gostima iz Hercegovine.

Drugi dan posjeta, u  jutarnjim satima  služena je  sveta misa  za  pokojnog Zdravka Petrovića koji je preminuo prije nepuna dva mjeseca, 18 .svibnja,  nakon duge i teške bolesti, u 67. godini. Poslije svete mise zajedno sa Zdravkovom obitelji, članovi društva su se uputili na mjesno groblje, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za pokojnog Zdravka.

{xtypo_quote}Zdravko Petrović bio je dugogodišnji  predsjednik  društva, urednik i voditelj na radio Našicama, čovjek koji  je  puno  učinio  za  kulturna  zbivanja  u  mjestu,  koji  je  prije  tridesetak godina pokrenuo zajedničko druženje između Višića i Šaptinovaca. Lanjski posjet Šaptinovaca kao i ovaj posjet nas njihovom  mjestu, predsjednik MZ Julio Dugandžić je također dogovorio s pokojnim  Zdravkom koji nažalost nije dočekao posjet iako se tome  beskrajno radovao. {/xtypo_quote}

 

Nakon polaganja vijenaca upriličen je zajednički ručak u mjesnom domu, a nakon ručka se krenulo sa pripremama za večernju manifestaciju.

Svečanim mimohodom kroz mjesto službeno je i počela manifestacija. Program se odvijao na mjesnom stadionu NK Iskrica, a osim našeg društva predstavilo se još šest  društava. HKUD “Luke” se prestavilo hercegovačkim plesom Trusa uz pjevanje, i Hercegovačkim bećarcem i gangom.

Poslije službene manifestacije MZ Višići poklonila je prigodne darove domaćinima za iskazano gostoprimstvo i prekrasno druženje, kao i poziv za posjet iduće godine našem mjestu. Nakon toga se nastavilo druženje uz tamburaški sastav “Garavuše” koji su priredili još jednu nezaboravnu večer gdje se plesalo i pjevalo sve do jutarnjih sati.

U ponedjeljak ujutro došao je trenutak za rastanak od naših domaćina. Na ispraćaj su došli svi članovi domaćeg društva i mještani, gdje su darovali sve članove društva i izaslanstva, a riječi zahvale na odlasku uputio je predsjednik mjesnog odbora gos. Igor Petrović i predsjednik KUD “Jasen” Mirko Abičić. Zahvaljujemo se domaćinima na ukazanom gostoprimstvu, kao i na nezaboravnim trenutcima provedenim u prelijepoj Slavoniji te se veselimo budućim druženjima sa našim prijateljima.

 

{gallery}galerije_za_clanke/posjet_saptinovci_2012{/gallery}

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>