Video: Velikim razvojem Čapljina postaje subregionalno središte Europe

Jedna od najrazvijenijih i najstabilnijih općina u F BiH imala je ove godine proračun u iznosu od 14,5 milijuna KM, najveći do sada, zbog čega se započelo s realizacijom više društveno-korisnih projekata.

Ove godine Čapljina se okrunila titulom Europskog pokreta u BiH kao top lokalna zajednica za investiranje u BiH, što je otvorilo više mogućnosti za prilijev novca iz Europske unije.

”Zbilja, kada se okrenemo samo godinu dana nazad, puno je različitih infrastrukturnih projekata koje smo realizirali, neki veliki projekti već su pokrenuti, oni su u tijeku, tako da, koliko ja mogu isključiti subjektivno razmišljanje, mislim da Čapljina krupnim koracima ide prema naprijed, a da je to tako i da ne mislimo samo mi tako pokazuje i nekoliko važnih priznanja koje smo dobili ove godine od Europskog pokreta u BiH”, ističe načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić.

I predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg ističe kako je Čapljina zaista jedna od najrazvijenijih i najfunkcionalnijih općina u Federaciji BiH.

”To su mnogi prepoznali, još prije nas, od 2014. godine općina Čapljina nosi titulu europskog otvorenog grada, od 2016. godine Čapljina je prepoznata od europskog pokreta za BiH kao top lokalna zajednica za investiranje i ulaganje, a njezin načelnik, dr. Vidić, proglašen je europskim načelnikom. Sve to, sve navedeno, možemo reći da je jedna od najrazvijenijih i najfunkcionalnijih općina u Federaciji BiH”, istaknuo je Herceg.

”Temelj našeg rada je odgovoran pristup koji podrazumijeva atmosferu razumijevanja, solidarsno i toleranciju, čime pokazujemo i potvrđujemo kako je suradnja u interesu građana i grada u cjelini uvijek moguća i ostvariva unatoč razlikama”, poručio je Pero Knežević, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Čapljina.

Višegodišnji projekt izgradnje vodoopskrbog sustava Dubravska visoravan i Čapljina-Zvirovići, težak 20 milijuna KM, privodi se kraju. Za izgradnju dječjih jaslica u sklopu Dječjeg vrtića Čapljina već su osigurana sredstva od 1,2 milijuna KM. U proteklih godinu dana otvoreno je više od 200 radnih mjesta. Ovo su samo neki konkretni koraci koji su ostvareni zahvaljujući dobroj suradnji sa svim razinama vlasti u BiH.

”Imamo izvrsnu suradnju, ne samo sa Vladom naše županije, nego i sa federalnom i državnom razinom vlasti u protekle dvije godine. Možemo se samo pohvaliti tom suradnjom, a ona vremena gdje smo imali blokadu na federalnoj razini su iza nas i ta suradnja je izuzetno dobra”, ističe prvi čovjek ove općine dr. Smiljan Vidić.

Unatoč pozitivnim trendovima ova općina još uvijek nije riješila veliki ekološki problem oko saniranja gradske deponije ”Ada”.

Izgradnjom koridora Vc i autoceste Počitelj-Zvirovići Čapljina je na dobrom putu da postane subregionalno središte ovog dijela Europe.

Naša tv/caportal.net