82558bd755d4bf64f8b1324b360ed554_LNa dionicama autoceste Međugorje-Bijača i Sarajevo Zapad-Tarčin uskoro će se graditi prateći uslužni objekti tj. benzinske pumpe, marketi i ugostiteljski objekti. Vrijednost investicije je 12 milijuna maraka.

Direktor Autocesta FBiH Ensad Karić kaže da se sve radi kako bi se putnicima osigurao puni komfor i kako bi se bh. autocesta približila svjetskim standardima. Ove dionice, Međugorje-Bijača i Sarajevo Zapad-Tarčin, u promet su puštene prošle godine.

Ove će biti još suvremenije. Naime, na ovim dionicama, sredinom narednog mjeseca počet će gradnja benzinskih pumpi s marketom, caffe barom i restoranom. Vozačima i putnicima usluge će biti pružane 24 sata dnevno.

“JP Autoceste FBiH počinje sa izgradnjom uslužnih objekata u Lepenici i na odmorištu Kravice u blizini petlje Međugorje. Bit će izgrađene punktne stanice i odmorišta zajedno s popratnim djelatnostima – kafeima i restoranima”, kaže Ensad Karić, direktor Autocesta FBiH.

Na odmorištima Lepenica i Kravice, sa obje strane ceste, Holdina d.o.o. Sarajevo će u roku od 11 mjeseci izgraditi benzinske postaje s trgovinom, caffe barom i restoranom.

“Sa svake strane autoceste po jedan objekat, dakle ukupno će biti izgrađena 4 objekta na dvije lokacije”, dodaje Karić.

Autoceste Federacije zemljište za izgradnju ovih objekata ustupa na korištenje na osnovu javnog oglasa provedenog u studenom prošle godine na rok od 20 godina. Prihodi od naknade za korištenje cestovnog zemljišta preduzeće će uložiti u dalju izgradnju autoceste na Koridoru 5C.

“Imamo u planu nastavak gradnje dionica od Počitelja do Međugorja (11 kilometara) i drugi lot na dionici Zenica Jug-Zenica Sjever. Dakle, novih 20 km i nove investicije u visini 200 milijuna eura”, dodaje Karić.

Do sada je izgrađeno 102 kilometra autoceste, što je 35% od ukupne dužine autoceste na koridoru 5c.

caportal.net

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>