Mnogi Čapljinci, a i svi drugi žitelji Hercegovine uopće ne znaju kako je to provesti radnu smjenu u uredu koji se nalazi čak 800 metara horizontalno u zemljinoj utrobi. S druge strane, to je više od 250 metara u dubini zemlje, a pri tome se radi na 30 metara ispod morske razine. To je zapravo radno okružje zaposlenika Hidroelektrane Čapljina (HEČ) u Svitavi. U nastavku Vam ekskluzivno donosimo jako zanimljiv dokumentarac snimljen za vrijeme izgradnje same hidroelektrane, koji od danas možete pogledati i na našem Youtube kanalu.

Ukoliko bude često dolazilo do prekida pri gledanju, savjetujemo Vam da pritisnete pauzu i sacekate neko vrijeme dok se film učita.

http://www.youtube.com/watch?v=_15nATlSg0Q

HE Čapljina ponos Elektroprivrede HZHB

Sa svim svojim sadržajima i postrojenjima duboko u zemlji, te ogromnim proizvodnim kapacitetima HEČ je i najveći kompleks takve vrste u BiH i ponos Elektroprivrede HZ HB. Da se ne radi o pogonima za proizvodnju struje, za HEČ bi se moglo kazati da je ogromno vojno ili atomsko skrovište duboko ukopano u zemlju. “Od početka rada do danas HEČ je proizveo oko 9,7 milijardi kilovat sati struje, a uz nova i planirana ulaganja u budućnosti se očekuju novi proizvodni rekordi. Zahvaljujući pravodobnom održavanju i dosadašnjim ulaganjima u objekte i opremu pogonska je spremnost i sigurnost ljudi i opreme na zadovoljavajućoj razini. Sve se to radi kako bi i budući naraštaji slavili još dosta obljetnica”, govori nam Nikola Krešić, rukovoditelj CHEČ (Crpna hidroelektrana Čapljina), dok očekujemo ulazak duboko u utrobu zemlje i obilazak objekata i postrojenja. Kroz ulazni tunel dužine oko 800 metara vozi se automobilom, te dolazimo do montažnog platoa (oko 250 metara pod zemljom gledajući okomito) oko kojeg je manja zgrada s prostorijama za nadzor i upravljanje svim postrojenjima. Tu postaje još uzbudljivije jer slijedi spuštanjem dizalom još šest katova dublje u zemlju, što je zapravo krajnja točka na više od 30 metara ispod razine mora.

Sa svoja dva motor-generatora snage po 240 MVA, CHEČ daje puni doprinos sigurnosti elektroenergetskog sustava u cijeloj regiji. Uz to ima tri vrste pogona (crpni, toplinski i kompezatorski) i najveću strojarnicu u BiH te je, po mnogo čemu, i jedinstvena u elektroenergetskom sustavu Elektroprivrede HZ HB Mostar. Vrijednost objekata i opreme CHEČ-a procjenjuje se na više od 500 milijuna američkih dolara, što je apsolutni rekord u Čapljini.

visici.com| Franjo Matić

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>