I ove će godine najviše novih srednjoškolaca i studenata biti upisano u škole i na fakultete čiji diplomci pune burze rada. Tako je na sarajevskoj burzi rada 3.760 osoba s gimnazijskom diplomom, ali će i pored toga u devet gradskih gimnazija ove godine biti upisano 1.378 učenika.


Večernji list tako navodi kako će u medicinske škole u Sarajevu bit upisano 598 učenika, usprkos činjenici da su samo u ovom gradu bez posla 2.703 medicinara. Slično je i u drugim županijama, gdje je najviše upisnih mjesta rezervirano za gimnazije i medicinske škole, iako kadrovi iz tih škola najteže dolaze do radnog mjesta.

Image

Jedan od rijetkih primjera usklađivanja upisne politike u srednje škole s potrebama gospodarstva i društva uopće, dolazi iz HNŽ-a, gdje će već u predstojećem upisnom roku djeci biti ponuđena tri nova zanimanja za kojima postoji interes na tržištu rada. U HNŽ-u će se tako po prvi put školovati budući medicinski kozmetičari, tehničari za logistiku i špediciju i prirodoslovci.

I prije natječaja za upise procurili su, primjerice, podaci da će najviše studenata u Sarajevu biti primljeno na Fakultet političkih znanosti i Filozofski, ukupno više od 1.800 svršenih srednjoškolaca. Podaci s burze rada govore da je bez posla čak 1.152 vlasnika diploma Fakulteta političkih znanosti, što je uvjerljivo najviše kada su u pitanju visokoobrazovani kadrovi, piše Večernji list.

Mnogo ne zaostaje ni Filozofski fakultet, čijih 684 kadrova čeka radno mjesto. Samo u zadnjih godinu dana na sarajevskoj burzi rada prijavljeno je više od 1.100 mladih s Fakulteta političkih znanosti, Filozofskog, Pravnog ili Ekonomskog fakulteta.

izvor: bljesak info

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>