Ni nakon isplate listopadskih mirovina, ništa novo. Mirovine je u Federaciji primilo 366.714 umirovljenika, primajući u prosjeku 338,95 KM – nedostatnih i za biološki opstanak. Isto je već godinama; najniže redovite mirovine su 296,36, a najviše 1975,71 KM.

Nažalost, najviše umirovljenika (više od polovine) prima one najniže. Život umirovljenika u Bosni i Hercegovini je sve teži i bez nade da bi se uskoro to moglo promijeniti.

Podatak da desetak godina njihova primanja nisu povećana, dok su troškovi života svakim danom veći, doveo je do situacije da više od 70 posto umirovljenika u Bosni i Hercegovini živi na rubu siromaštva. No, ni umirovljenicima u svijetu ne cvjetaju ruže.

Iako umirovljenici teško žive u cijeloj regiji, sudeći prema visini mirovina, najteže je onima u Federaciji BiH, još gore u Republici Srpskoj. Kako se i očekivalo, od zemalja bivše Jugoslavije, najviše su mirovine u Sloveniji, slijedi Hrvatska, Crna Gora, Srbija i na kraju BiH.

Kada se govori o odnosu plaća i mirovina, od BiH lošije stoji Hrvatska. Dok u FBiH mirovine čine 43 posto prosječne plaće radnika, u Hrvatskoj su one za dva posto manje.

U najpovoljnijem su položaju umirovljenici u Srbiji, gdje umirovljenici dosežu 65 posto prosječne plaće radnike. Slijedi Slovenija sa 61 te Crna Gora 54 posto.

Još kad se sjetimo onog vica kad pitaju penzionera u Mostaru da prokomentira poskupljenje kruha, a on odgovori:

“A nek je vala poskupio. I jes’ ga svaka fukara jela”

vidimo da bi uskoro i ta šala mogla postati sve manje vic, a nažalost sve više dio realnog stanja u kojem žive umirovljenici u BiH.

J.J. /bljesak.info

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>