U snažnoj eksploziji koja je jutros oko 4.50 sati potresla Bugojno u BiH policajac Tarik Ljubunčić je poginuo, a više njegovih kolega je ozlijeđeno.

Policija je već uhitila Harisa Čauševića zvanog Oks koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu veće razorne moći iza zgrade Policijske stanice u Bugojnu, pišu BiH mediji. Čaušević je nakon aktiviranja bombe pokušao pobjeći, no policajci su ga ubrzo uhvatili. Uz Čauševića su, navodno, uhićene još četiri osobe.

Bomba aktivirana daljinskim upravljačem

Eksplozija je bila toliko jaka da su na obližnjim zgradama razbijena stakla te je nastala velika materijalna šteta. U eksploziji je uništeno i nekoliko parkiranih automobila. Policajci sumnjaju kako je Čaušević bombu aktivirao daljinskim upravljačem.

Napadač je od prije poznat BiH policiji zbog raznih kaznenih djela, a navodno je u Islamskom centru u Bugojnu verbalno napao i lidera stranke SDA Sulejmana Tihića. Prema pričama stanovnika Bugojna, Oks je pripadao radikalnoj skupini vehabija. Na svome Facebook profilu Čaušević je stavio sliku na kojoj piše da se “Alah sprema za pobjedu”.  Mediji pišu da je u eksploziji teške ozljede glave zadobila 26-godišnja policajka Edina Hindić koja je prevezena u sarajevsku bolnicu.

U Bugojno došao ministar sigurnosti

U Bugojnu je opsadno stanje. Policajci iz cijele Bosne i Hercegovine su došli u grad, a tamo se nalazi i BiH ministar sigurnosti Sadik Ahmetović.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, eksplozija bi mogla biti povezana s današnjim velikim muslimanskim molitvenim skupom u Ajvatovici blizu Bugojna.

izvor: index.hr

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>