FOTO: Uskršnja priredba i druženje u Betaniji

Učenici razredne i predmetne nastave naše centralne škole u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa priredbom su obradovali štićenike domova Betlehema i Betanije u Čapljini. Betlehem je dom za djecu s posebnim potrebama, dok je Betanija hospicij za stare i iznemogle osobe.

Priredbu su izveli u Betaniji, a tamo su došli u pratnji ravnatelja Đure Raguža, učiteljice Mare Dadić, nastavnice Marijane Milićević i knjižničara Igora Bene, a srdačno ih je zajedno sa svojim osobljem i štićenicima dočekao ravnatelj doma Betanija Ante Bender koji je inače minibusem i dovezao velik dio naših učenika. Učenici su prezentirali ono što su zadnjih mjesec dana vrijedno pripremali sa svojim voditeljima.

Program je vodio učenik šestog razreda Noa Menalo. Posebna atrakcija u tijeku izvođenja točaka bila je mala djevojčica Dora koja je bila obučena u zeca i koja je štićenicima dijelila poklone nakon izvedbe nekih točaka. Na početku priredbe učenica šestog razreda Marija Raguž recitacijom pjesme ”Sretan Uskrs” svima je zaželjela sretan nadolazeći blagdan. Svoje narodne običaje kroz pjesmu ”Zvjezdice danice” prikazali su učenici 5. razreda Andrea Merdžan, Ivana Udženija, Gabrijel Doko i Petra Kuridža. Učenica 6. razreda Anđela Vučina recitirala je pjesmu o pisanicama, da bi nakon toga svoje glazbeno umijeće na gitari pokazala učenica 5. razreda Marina Cvitanović koja pohađa glazbenu školu u Čapljini. Odsvirala je skladbu ”Andantino”. Kraj programa bio je rezerviran za igrokaz Uskršnji zec koji je napisao knjižničar Igor Beno a u sklopu kojega su svi skupa zapjevali pjesmu ”Kraljice neba” koju su na klavijaturama i na gitari svirale učenice osmih razreda Anamarija Obad i Josipa Babić. Igrokaz na jedan šaljiv, zanimljiv ali i poučan način kroz usta životinja kokoške, zeca i pileta progovara o Uskrsu i nekim istinskim vrijednostim ovog blagdana na koje su ljudi zaboravili.

Ravnatelj Betanije zahvalio se na izvedenoj priredbi da bi se potom svi zajedno počastili i razmijenili uskršnje darove. Štićenici domova Betanija i Betlehem bili su sretni i zadovoljni što je netko samo za njih osmislio i izveo priredbu, a i našim učenicima je bilo drago što su nekom potrebitom izmamili osmijeh na lice. Inače, kako saznajemo od uposlenika, štićenici uvijek rado primaju goste. Napravljena je jedna zajednička fotografija za sjećanje, a malo se i zapjevalo. Ljubazni domaćini lijepo su počastili naše učenike i djelatnike, pokazali im  prostor doma, a posebno je bila zanimljiva terasa s koje se pruža predivan pogled na Čapljinu i okolicu. Na zidovima su posvuda postavljene slike koju su mali Betlehemci oslikavali uz pomoć pravih umjetnika, među kojima je i naš djelatnik Ernesto Markota. Sve u svemu ovo je bilo jedno lijepo druženje i vrijedno obostrano iskustvo i najbolji uvod za blagdan koji dolazi, a to je Uskrs i kojeg želimo da svi koji ga slave provedu u miru i veselju.

Igor Beno/oslipanjskezore.visici.com