Hrvatski građani mogu slobodno od 01. srpnja 2015. bez ikakvih ograničenja biti zaposleni u Njemačkoj. Također hrvatske tvrtke svoje zaposlenike mogu neograničeno slati Njemačku. Stoji u današnjoj odluci Bundeslabinetta (njemačke Savezne Vlade).

Njemačka će objaviti Europskoj komisiji kako od 01. 07. 2015. ne postoje više ograničenja za zapošljavanja hrvatskih građana. Dana 30. lipnja 2015. završava prva faza ograničenja pristupu hrvatskim državljanima na njemačkom tržištu rada, koji su do sada vrijedili po EU zakonima i pravilnicima. Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, Hrvati su mogli raditi u Njemačkoj uz posjedovanje radne dozvole, dok za akademski obrazovane građane, učenike i sezonske radnike radna dozvola ni do sada nije bila potrebna. Ograničenja do 01. srpnja ove godine postojala su između ostalog za građevinare, dekoratere, tvrtke koje se bave čišćenjem, te za tvrtke koje su svoje djelatnike htjele poslati na rad u Njemačku. Ekonomska situacija u Njemačkoj je u dobroj “formi”  što je 2013. i 2014. iskoristilo 93 000 Hrvata koji su u Njemačkoj pronašli svoje zaposlenje.

Hrvatski građani su odlično integrirani u njemačko društvo, a rade one poslove gdje fali najviše kadra, između ostalog u građevinarstvu, zdravstvu i socijalnim zanimanjima. Po mišljenju Njemačke od 01. srpnja 2015.  svake sljedeće godine u Njemačku će dolaziti oko 10 000 novih radnika iz Hrvatske.

Ovom odlukom, nakon 01. srpnja hrvatske tvrtke smiju u Njemačku dolaziti, te bez ograničenja nuditi svoje usluge. ISTA CIJENA RADA I ZA INOZEMNE DJELATNIKE, ističu u njemačkoj Saveznoj Vladi.

Dakle, od 01. srpnja u Njemačkoj vrijedi minimalna satnica za sve, ne samo za njemačke djelatnike, što znači i za one koje pošalju hrvatske tvrtke na rad u Njemačku.

Do sad su u Njemačku dolazili pretežito mladi ljudi ne bi li izbjegli nezaposlenost u Hrvatskoj.

Mobilitet  je jednako koristan za one koji traže posao kao i za one koji nude posao. Njemačka vlada vjeruje kako je pozitivno otvaranje granica u potrazi zaposlenja u cijeloj EU. Hrvati koji rade van Hrvatske poboljšati će i ekonomsku situaciju u Hrvatskoj, prvenstveno popravljajući financijsku situaciju svoje obitelji, time i zajednice, ističu u Bundeslabinettu.

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>