Udruga Ostajem: smisao, postojanje i ciljevi

Kao što uvijek trebamo priznati i pozdraviti konstruktivnu kritiku, tako isto moramo reagirati kada nekoj negdje nije mjesto. U ovo predizborno vrijeme, političke kampanje su u punom jeku, ne biraju se puno ni sredstva ni načini, a ne broje se ni kolateralne “žrtve”. U svom jučerašnjem izlaganju kandidat za Gradsko vijeće ispred inicijative „ZA ČAPLJINU jednaku za sve“ gosp. Sandro Jurković dotaknuo se Udruge Ostajem koja se potpuno neutemeljeno spominje u smislu političkih konotacija i da nema neki smisao, ciljeve i svrhu postojanja. Do tog zaključka dolazi ponajviše iz razloga jer je jedan (od petnaest) članova Upravnog odbora Udruge, aktivan član političke stranke koja je trenutno na vlasti. Kao i još jedan član koji je dobrovoljno i volonterski pomagao sa svojom obitelji nekolicinu aktivnosti u organizaciji Udruge, opet jedan od tko zna koliko ljudi koji su sudjelovali ili sudjeluju u našem radu. To je što ja znam, a ukoliko su još neki članovi naše Udruge, ujedno i članovi nekih drugih (možda i tajnih) organizacija, to je njihovo pravo i nema veze s Udrugom, dok god poštuju naš pravilnik i statut. Zbog svega navedenog, ja – Goran Bule, kao predsjednik Udruge Ostajem, imam dužnost da se oglasim po ovim i drugim pitanjima. 

Ideju za osnivanje Udruge mladih, koja je kasnije znakovito imenovana kao Udruga Ostajem, dobili smo upravo zbog razloga koje je gosp. Jurković naveo u svom obraćanju – mnogostruki problemi u našoj zajednici koji se nisu rješavali što zbog nemogućnosti, što zbog nemara, ponajviše naše mjesne zajednice. A Udruga i članstvo u istoj od prvog dana je bilo otvoreno za sve, kao što to i statut nalaže, bez ikakve diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Objavljen je javni poziv na osnivačku skupštinu, ponovljen više puta kako na lokalnim portalima, tako i na društvenim mrežama, glas se prenosio i usmeno te je istaknuta obavijest na oglasnoj ploči na pošti Višići. Na osnivačkoj skupštini Udruge Ostajem je bilo 40-ak mladih i ne tako mladih žitelja našeg sela, svi su imali jednako pravo birati i biti birani u Upravni odbor. Gosp. Jurković je također osobno dobio poziv, međutim, zbog privatnih obaveza nije prisustvovao. Mene su predložili (kao jednog od inicijatora osnivanja) za predsjednika, te je isti prijedlog jednoglasno prihvaćen, kao i prijedlozi za sva ostala tijela Udruge. Zapisnik s osnivačke skupštine, ciljevi i zadaci te statut je javno dostupan na sljedećem linku: https://visici.com/udruga-ostajem/. Sve informacije o radu Udruge su također javno dostupne putem portala visici.com, te Viber grupe koja je brojala gotovo 50 članova, ali nakon uplitanja političkih tema dobar dio članova je istu napustio.

Dalje, po osnivanju Udruge napravili smo više radnih sastanaka na kojima su se predlagali projekti i detektirali problemi s kojima bi se mogli uhvatiti u koštac. Za realizaciju predloženih projekata bila su nam potrebna i određena sredstva, te smo se prijavili na gotovo svaki natječaj koji smo mogli, a broj projekata koji su nam odobreni je ravno – 0 (slovima: nula). Iznos na bankovnom računu Udruge Ostajem, u sada gotovo godinu i pol od službene registracije, stoji na početnoj cifri od 0,00 KM (slovima: nula konvertibilnih maraka) i nije se mijenjao. Dostupno na uvid svakome tko želi provjeriti. Toliko o političkoj povezanosti Udruge.

To bi moglo značiti i da nismo radili, da nismo tražili ili predlagali, ali upravo suprotno. Članovi udruge organizirali su akcije čišćenja sela u više navrata (ništa ne košta jel’), pomagali socijalno ugroženim građanima (obitelj Babić, obitelj iz Gornje Vitine – svaka čast Slavici te Sanji, Zlatki i Andrei koje su sve pokrenule), pomagali starije i nemoćne u vrijeme kad je bilo proglašeno stanje nesreće i policijski sat (dijeljenje maski, obilaženje starijih i obavljanje kupovine, kućanskih poslova), dvije godine zaredom organizirali humanitarni božićni domjenak (nastavak tradicije „Božićanje u Višićima“, prikupljeni iznos donirali jednoj obitelji), te se uvijek stavljali na raspolaganje bilo kome i bilo čemu gdje je postojala potreba za našom pomoći. Najzad, pokrenut je projekt izgradnje igrališta za naše najmlađe u dvorištu O.Š. Lipanjske zore koji će biti realiziran uskoro nakon ovogodišnjih izbora. Iza izbora, baš zbog toga da nas se ne dovodi u vezu s politikom, a ranije ove godine nažalost nismo uspjeli iznaći dovoljna sredstva za materijal, dok će izgradnju potpuno volonterski odraditi članovi Udruge. Ovo ljeto pokrenuta je i digitalna radionica za izradu web stranica koju su provodili naši članovi, koja je nažalost prekinuta radi korona virusa, ali je planiramo realizirati do kraja čim se steknu normalni uvjeti. Imamo inicijativu, uz podršku našeg istaknutog suseljanina s dubrovačkom adresom, pjesnika i književnika Stanka Krnjića, da izrazimo počast Nikoli Martiću kakvu zaslužuje kroz projekt parka „Stablo nasred svijeta“. Napravljena je snimka terena, a trenutno je u fazi izrada arhitektonskog rješenja za što je angažiran arhitekt Mario Vlahić koji je svoje usluge ponudio bez ikakve naknade. Nikola Martić je bio naš sumještanin, pjesnik, o kojem se nažalost malo zna u široj zajednici te jedan od potpisnika “Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku”. Čovjek koji je zaslužio da dobije društveno priznanje, stoga ovim projektom želimo u društvu promovirati vrijednosti ovog pjesnika, a to su domoljublje, književnost i ljubav prema rodnoj grudi. Izuzev prethodno spomenutih aktivnosti koje su članovi Udruge radili, radimo ili ćemo raditi, apelirali smo nadležnima na istu i još opširniju problematiku koju je i gosp. Jurković spomenuo te ja osobno pozdravljam da se takve stvari istaknu, kako bi se možda na taj način ubrzalo njihovo rješavanje.

Valjda su sada smisao i postojanje naše Udruge barem malo jasniji. Međutim, uz sve nabrojano, nisam ni približno zadovoljan učinjenim, Udruga treba biti jača, aktivnija i brojnija. Iako svaki, pa i najmanji doprinos, je itekako cijenjen i dobrodošao. Ali, nije sve ni do nas, Udruga treba podršku i financije, sredstva s više razina vlasti uz kvalitetne ljude i kvalitetne projekte, koje već imamo, kako bi rasla i napredovala i sve se to pozitivno odrazilo na naše mjesto i grad. Ipak, neće ovo biti ni nekakvo upiranje prstom, zbog krize izazvane virusom COVID-19 projekti koje smo predložili početkom ove godine prema lokalnim i županijskim natječajima nisu svi odbijeni, nego „zamrznuti“ kao i gotovo svi projekti u Federaciji osim onih hitnih, što nitko nije mogao ni predvidjeti ni očekivati. Jer, nažalost, ne sjedi nigdje netko s čarobnim štapićem, ni u Mjesnoj zajednici ni u Općini ni u Vladi, kojim samo mahne i potjera sve naše probleme. Niti će ikad sjediti.

Predizborna „manija“ od različitih političkih opcija reklamira upravo to, čarobni štapić. Ipak, sami smo se uvjerili da to nije nikad ni približno tako. Svak’ sa dva para zdravih očiju vidi probleme, ali za njihovo rješavanje potreban je naporan rad, planiranje, logistika, financije te na kraju ono najvažnije – ogromna dobra volja. Ja ju imam, naši članovi je imaju, mladi je imaju, Višići vjerujem da je imaju. Isto kao i znanje i sposobnost, toleranciju i solidarnost, da zajedno vrijedno i otvoreno radimo, a ne samo kritiziramo. Upravo onako kao što nam i naši istaknuti ciljevi zahtijevaju, za dobrobit i boljitak cijele naše zajednice, ponavljam – bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi i politički neovisno.

Goran Bule, predsjednik Udruge Ostajem