Ako ste mislili da su samo današnja zanimanja poput ravnatelja Ureda za koordinaciju sustava procjene učinka propisa besmislena, varate se. Bilo ih je jako puno i u prošlosti, samo što su od njih mnogi imali koristi.

 

Danas većina zanimanja nema neku određenu svrhu. Dok uprava raste, broj radnika se smanjuje, a obim posla povećava.

Kroz povijest su postojala brojna čudna zanimanja, od kojih su kao i danas više koristi imali nalogodavci nego oni koji su ove poprilično neugodne poslove i obavljali, piše weirdworm.com.

Dječaci za šibanje
Tijekom 17. stoljeća u Engleskoj, ljudi zaduženi za edukaciju budućeg kralja, trebali su riješiti zanimljiv problem. Kako su se pripadnici kraljevske obitelji smatrali ‘bogom dani’, njegovi profesori ga nisu mogli kazniti ni kad bi se ponašao kao najveće derište na svijetu. Taj problem su riješili tako što bi našli drugog dječaka koji je bio kažnjen umjesto budućeg kralja. Uglavnom se radilo o djeci iz plemićkih obitelji koja su se obrazovala zajedno s kraljem.

Dječaci koji su primali batine umjesto njega na kraju nisu ni tako loše prošli, jer bi bili nagrađivani zemljom i titulama kada bi budući kralj zauzeo prijestolje.

Urinatori
Iako bi se iz imena moglo zaključiti da ovo zanimanje ima neke veze s urinom, zapravo se radi o jako čistom poslu. Urinator je latinska riječ za ronioca. Ovi ronioci su imali dva različita zadatka. S jedne strane bili su prva pomorska vojna jedinica, koju su rimski vojni zapovjednici koristili kako bi sabotirali neprijateljske brodove. U mirnodopskom razdoblju pak, bavili bi se podvodnom pljačkom.
Mnoga antička brodogradilišta bila su puna olupina brodova koje su sadržavale vrijednu robu. Ovi ronioci na dah imali su mnogo zdravstvenih problema jer su ronili u zagađenim vodama, ali i velika pluća i sposobnosti Aquamana.

Pogrebni zabavljač
U drevnom Rimu poprilično ozbiljan posao bio je onaj pogrebnog zabavljača. Njegov zadatak je bio da se preobuče u pokojnika, noseći glinenu masku te da pleše oko pogrebne povorke i priča loše viceve. Vjerovali su da će ljutiti duhovi podzemlja biti zadovoljni ako se živi ismijavaju mrtvima te pretvaraju pogreb u radostan događaj. Cijenjeni zabavljači bili bi angažirani i na pogrebima rimskih careva i drugih uglednika.

Kucači
Ovaj posao bio je popularan u Engleskoj i Irskoj početkom industrijske revolucije. Mnogi su radnici trebali ustati rano, a budilica nije bilo. Kucači bi hodali ulicom s dugačkim štapom i kucali ljudima na prozore. Za neku siću kucač bi sjedio pod vašim prozorom i proizvodio buku dok god se ne bi spremili za posao.

Pustari
U antičko doba, dok je vuna bila dominantno tekstilno vlakno, ovo je bilo često zanimanje. Vuna bi se nakon šišanja trebala očistiti od masti i drugih nečistoća. Prije nego su izumljena moderna kemijska sredstva za čišćenje vune i strojevi koji to rade, vuna se čistila ručno i uz pomoć urina. Amonijeva sol iz mokraće omogućavala je čišćenje i izbjeljivanje vune.

Pustari bi sate i sate provodili u kadama u kojima bi im mokraća sezala do gležnja te su vunu čistili i izbjeljivali gazeći je stopalima. S obzirom da se nikome to nije radilo robovi su bili ti koji su morali gaziti vunu.

izvor:net hr

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>