Nova masovna grobnica u kojoj se nalaze posmrtni ostatci vojnika NDH i civila koje su nakon Drugoga svjetskog rata ubili partizani, otkrivena je u ponedjeljak u Gornjoj Kustošiji, potvrdila je zagrebačka policija.

 

 

Predsjednik udruge Hrvatsko odgovorno društvo (HOD) Ivica Relković, koji je nakon dojave svjedoka otkrio masovno grobište, izjavio je kako je odmah obavijestio policiju i Državno odvjetništvo.

“U krugu od oko 300 metara od ove grobnice nalazi se još pet masovnih grobišta”, rekao je Relković dodavši kako bi, prema izjavama svjedoka, u tim grobištima trebali biti posmrtni ostatci oko pedesetak ranjenika smještenih u nekadašnjoj staroj školi na Gornjoj Kustošiji koje su likvidirali partizani.

Napomenuo je i kako se, u danas otkrivenom grobišti, vjerojatno nalaze ostatci postrojba koje su se povlačile podsljemenskom cestom sa 8. na 9. svibnja 1945. “Tamo su ih dočekali partizani, zarobili i potom strijeljali”, rekao je Relković.

Istaknuvši kako se radi o potpuno novim otkrićima masovnih grobnica, za čije su lokacije doznali od svjedoka, Relković je ocijenio kako se svjedoci još uvijek boje prijaviti policiji i Državnom odvjetništvu mjesta poslijeratnih masovnih stradanja.

U zagrebačkoj policiji rekli su kako još ne mogu davati nikakve podatke, te su napomenuli kako su istražne ekipe na terenu.

izvor: Hina/Danas.hr

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>