Kulturno-gospodarska sajamska manifestacija “Hercegovački plodovi mediterana”, na kojoj će se predstaviti preko osamdeset uzgajivača šipka, smokve i maslina iz BiH, Turske, Crne Gore i Hrvatske održavat će se 7. i 8. listopada u prostorijama Duhanske stanice u Stocu. Cilj je manifestacije da se pokrene i poveća proizvodnja šipka, smokve, masline i njihovih prerađevina te da se promovira, educira i popularizira sadnja tih kultura.

Po riječima predsjednika Udruge hercegovački plodovi mediterana Miroslava Raguža, u posljednje tri godine na području Hercegovine zasađene su velike količine šipka, smokve i masline. Inače, te su kulture bile jednim dijelom izumrle, ali se u posljednje tri godine obnavljaju i ljudi su iznimno zainteresirani za njihovu sadnju, istaknuo je Raguž.

Na sajmu će se ove godine pojaviti i tvrtke iz Njemačke, Austrije i Hrvatske koje su zainteresirane za otkup smokve, šipka i masline.

Što se tiče dosadašnje prakse izvoza tih proizvoda, Raguž je kazao kako su se i ranije pojavljivali zainteresirani otkupljivači, kao što je jedna velika tvrtka za preradu smokve iz Turske, ali da nije postojala veća količina za izvoz jer su zasadi bili mladi. Međutim, sada se može naći dovoljna količina za izvoz i uzorci su se već slali vani.

Govoreći o problemima uzgajivača i poticajima za njihovu proizvodnju, Raguž je kazao kako postoje poticaji, ali da je problem velika papirologija. “Zakon postoji, ali napuci nisu doneseni na vrijeme, tako da poticaja ove godine nije bilo”, dodao je on. Problem je proizvođača i niska cijena proizvoda te nedostatak rashladnih uređaja, odnosno hladnjača, smatra Raguž.

Namjera je organizatora, što je već i započeto, proizvodnja sadnica autohtonih sorti šipka, smokve i maslina, kao i izvozno orijentiranih sorti.

Zajedno s Federalnim Agromediterenskim institutom u Mostaru nastojimo uvesti najkvalitetnije sorte ovih kultura preko veleposlanstava mediteranskih država u BiH, istaknuo je Raguž, dodavši kako se želi stvoriti brand soka divljeg šipka, čije se sadnice proizvode u skromnim količinama, a koji se u svijetu pokazao kao najbolji prirodni antioksidant i čuvar krvožilnog sustava. Vani je veliki trend sok od šipka, a mi već imamo ljude iz svijeta koji su zainteresirani za velike količine šipka.

Za vrijeme održavanja sajma bit će organizirani više edukacijskih okruglih stolova i stručnih radionica u suradnji s Agronomsko prehrambeno-tehnološkim fakultetom i  Agromediteranskim fakultetom iz Mostara.

Sajam organiziraju Udruga hercegovački plodovi mediterana, općina Stolac, Zemljoradnička zadruga Crnići, i zemljoradnička zadruga Agroplod Stolac.

 

FENA

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>