U Metkoviću se uskoro otvara Prirodoslovni muzej. Riječ je o novoj gradskoj ustanovi u kulturi, koja će se smjestiti u novouređenoj zgradi Poduha u središtu grada. Gradsko vijeće donijelo je odluku o osnivanju nove ustanove u kulturi te je za privremenu ravnateljicu imenovana Ivana Baće, koja je do sada vodila Ornitološku zbirku.

 

Ona će pod nadzorom osnivača obaviti sve pripreme za početak rada ustanove, upisati djelatnosti u registar Trgovačkog suda te donijeti akte potrebne za početak rada. Osnova postava budućeg Prirodoslovnog muzeja jest postojeća Ornitološka zbirka, otvorena daleke 1952. godine, koja sadrži 368 prepariranih ptica, gotovo svih vrsta do danas zabilježenih na području Neretve.

Zbirku su, na inicijativu Dragutina Rucnera, godinama popunjavali neretvanski lovci. Ptice su u postojećem prostoru zbirke raspoređene po staništima, a tako će biti i u novome muzejskom postavu, pa tako daju vizualan prikaz nekadašnje bujnosti u močvarama jedine hrvatske delte. Svaka od ovih ptica ima svoju priču. Posebno je zanimljiva ona vezana uz pelikana, najveću pticu u zbirci. Bilo je to pedesetih godina kad se zbirka popunjavala, nakon Drugog svjetskog rata, u vrijeme siromaštva. Jedan od Kominjana ulovio je toga pelikana, a na zamolbu da ga daruje zbirci, rekao je da hoće ako mu u zamjenu daju mesa koliko on teži. Dobio je 50 kilograma teletine, a zbirka jedinstveni eksponat. Naime, pelikan se do ove godine nije mogao vidjeti uživo u prirodi, i to zbog nekontroliranog lova i melioracija koje su uništile njegovo prirodno stanište. Međutim, na veliko iznenađenje ornitologa, na ušću Neretve proljetos se pojavio bijeli pelikan, što je protumačeno time da neretvanske močvare i rukavci ponovno postaju ptičji raj. Također su zamijećena jata pataka, gnjuraca, liski, čaplji i žličarki.

Otvaranje Prirodoslovnog muzeja posvećenog ornitološkoj tematici daje dodatni poticaj istraživanju ptičjeg svijeta na terenu. Osim toga, u novim prostorima budućeg muzeja, na više od 700 četvornih metara, domaćim i inozemnim posjetiteljima kvalitetnije će se prikazati bujnost života neretvanske delte. Neretvanske su ptice osobito zanimljive posjetiteljima iz zemalja Europske unije, gdje je razvijena tradicija promatranja ptica (“bird watching”), koji će u postavu ove zbirke moći vidjeti što ih očekuje na putovanju kroz močvaru. Kako doznajemo, Ornitološka zbirka i dalje je otvorena za dopunjavanje, ali velika većina registriranih vrsta već je u stalnom postavu pa se stoga rijetko nadopunjuje.

 

Stanislav SOLDO | slobodnadalmacija.hr

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>