21. ožujka obilježava se Međunarodni dan osoba sa Down sindromom, a upravo ovaj datum u cijeloj kalendarskoj godini iznjedrila je simbolika jer se korijen posebnosti koju nose ove osobe nalazi na 21. kromosomu koji ima tri kopije dok su uobičajeno – dvije.

Ista simbolika dovela je i do višemjesečnog planiranja i kultiviranja ideje kojom će, između ostaloga, Udruga za Down sindrom Mostar istupiti povodom ovogodišnjega Dana osoba sa Down sindromom pod geslom kampanje „Obrazovanje bez diskriminacije“ koju provodi.

Naime, dvojica roditelja, tate djevojčice i dječaka sa Down sindromom, članovi Udruge Down sindrom Mostar – Sanjin Raguž i Marijo Marić – izvesti će mini triatlon u kojemu će napraviti ukupno 21 kilometar kroz 3 discipline od kojih će 15 kilometara prijeći biciklom sa startom iz neumskoga zaleđa prema Neumu, a po ulasku u grad nastaviti trčanjem u duljini od 4 kilometra obalom da bi potom ovaj zahvat okončali plivanjem kroz završna 2 kilometra.

Triatlon neće biti natjecateljskog karaktera, a sudionici nisu profesionalni sportaši nego roditelji djece koja imaju Down sindrom, obični ljudi koji su se za ovaj dan pripremali trudom i odricanjem, a sve kako bi pokazali da je moguće uspjeti u nečemu jako zahtjevnom i potpuno stranom uz potporu okoline i ispravan stav. Bitno je krenuti! Na ovaj način želimo reći da sva naša djeca mogu toliko mnogo ako dobiju priliku jer im zdravoga duha ne manjka no ono što nedostaje jest potpora viših razina sustava do čijega sluha pokušavamo doprijeti. Ništa više ne tražimo i mislimo da naše želje nisu nikakva neostvariva očekivanja.

Udruga podsjeća da se ostvarenjem prava na obrazovanje omogućuje osobama s poteškoćama stjecanje društvene i intelektualne samostalnosti što je nužni preduvjet za uživanje drugih ljudskih prava kakvo je pravo na rad tek kao jedno od najvažnijih, a krilaticu ‘obrazovanje bez diskriminacije’ prepoznali su i promoviraju nukleusom sretne i vedre budućnosti djece i osoba s poteškoćama u razvoju i odlučni su u dugoročnom ostvarenju tog ideala u čemu se nadaju da neće biti sami.

Mini triatlon u organizaciji Udruge za Down sindrom Mostar održati će se na području općine Neum u nedjelju, 24.03.2019. godine u jutarnjim satima sa očekivanim završetkom između 11,30 – 12,00 sati i ciljem ispred restorana „Amfora“ na adresi Primorska 3 u Neumu gdje će istovremeno trajati druženje s članovima Udruge.

Udruga poziva sve koji žele dati podršku svojom nazočnošću da nam se pridruže na cilju.

Izvor: www.down-sindrom.org

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>