Ne prestaju nevolje za mještane novog čapljinskog naselja Nerezi, koje je već treći dan poplavljeno, a voda se još uvijek ne povlači. Zbog izlijevanja rijeke Bregave i izbijanja podzemnih voda, a uz to i zbog neispravne klapne na zaštitnom nasipu, ogromna količina vode prodrla je u ovo novo naselje, gdje je potopljeno više desetaka obiteljskih kuća, a o pomoćnim objektima da se i ne govori.

 

Kao privremeno rješenje prokopan je kanal koji je trebao svu tu vodu iz samog naselja odvući u korito rijeke Bregave. No taj je kanal prokopan prije dva dana, a voda se u Nerezima skoro ni centimetra nije povukla. To je dodatno šokiralo mještane koji su se jučer okupljali u blizini svojih, vodom zarobljenih kuća, i tražili neko novo rješenje.

” I sami ste prije dva dana snimali vodu oko naših kuća, a evo do danas se ništa nije povuklo. Sve nam je uništeno oko kuće i u podrumima, a neizvjesno je kada će se voda uopće i povući. Ovo je stvarno prešlo svaku mjeru i vrijeme da nam netko pomogne, da se riješimo ove vode koja je sa sobom donijela dosta prljavštine i raznog materijala od kojeg možemo samo oboljeti. “ – skoro u glas žale nam se Marija Bule i Ana Medjedović, dok sa susjedima razmatraju što učiniti kako bi se voda brže izbacivala iz samog naselja.

Od prokopanog kanala na jednom kraju naselja nemaju nikakve koristi, pa su se jučer spremali ručno kopati nove kanale kroz naselje, kojima bi se ubrzao protok vode. Mještani Nereza su ogorčeni jer su nemoćni bilo što uraditi, a nitko im se iz nadležnih institucija, a to je prije svega vodno poduzeće ”Slivovi Jadranskog mora“ Mostar, nije javio i ponudio pomoć i neko rješenje.

Stoga su kuće u Nerezima i dalje pod vodom, a ukoliko se nešto brzo ne poduzme mještani su najavili i mogućnost blokade prometnice prema Stocu, ili čak i magistrale Mostar – Čapljina – Metković, kako bi ukazali na problem plavljenja njihova naselja.

 

 

tekst i foto : Frano Matić/ Večernji list

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>