‘U Metkoviću ovako strašno nije bilo od ’50-ih godina’, javljaju nam čitatelji iz potopljenog grada. Grad je potpuno odsječen, pod vodom je zarobljeno oko dvjestotinjak kuća, a najgore se tek očekuje. Sljedećih šest, sedam sati bit će vrlo dramatično.

 

 

Zbog izlijevanja Neretve zatvoreno je više cesta na području Metkovića, zbog čega je gotovo nemoguće izaći iz grada, a u školama na desnoj obali nema nastave. Poplavljeno je oko 200 kuća, uglavnom na desnoj strani grada.

 


Od 5 sati jutros vodostaj Neretve dosegnuo je visinu od 405 centimetara i najveći je vodostaj izmjeren u posljednjih 50 godina. U siječnju ove godine za vrijeme velikih poplava vodostaj nije prelazio 383 cm. Kako je priopćeno iz Stožera za zaštitu i spašavanje, predviđa se da će vršni vodostaj od oko 405 cm trajati još najmanje šest sati.


Postavljeni su zečji nasipi u Kominu, Opuzenu, Metkoviću i Krvavcu. Za to je utrošeno 10 tisuća vreća pijeska, a ostalih oko 25 tisuća vreća upotrijebilo se kao pomoć ugroženom stanovništvu.

U naselju Komin poplavljeno je 60-ak objekata. U Metkoviću je desna obala Neretve poplavljena zaobalnim vodama i očekuje se plavljenje većeg broja objekata nego što je to bilo u siječnju, kada je poplavljeno 700 objekata.

Dubrovačko-neretvanska županija proglasila je sinoć izvanredno stanje na području Metkovića, Opuzena, Ploča i općine Kula Norinska. Angažirana je većina vatrogasnih postrojbi županijske Vatrogasne zajednice – oko 200 ljudi, dok je iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje poslano 20, a iz Hrvatske gorske službe za spašavanje 22 osobe.

http://www.youtube.com/watch?v=7eTTEZBeJ5I

Neretva većim dijelom protječe kroz BiH, a zasad ne postoji zajednička obrana od poplava. No, prije 20-ak dana dogovor s mjerodavnima u BiH napokon je i postignut. Sustav obrane od poplava, podizanjem osam kilometara nasipa s hrvatske strane i dva i pol kilometra u BiH, trebao bi se graditi na proljeće iduće godine.

Podsjećamo, prilikom posljednjih poplava u Metkoviću, u siječnju ove godine, politička je vrhuška obećala pomoći gradu i učiniti potrebno da se stanje ne ponovi. Ponovilo se, i to gore nego tada.

net.hr

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>