Zwe4OnJH_y385848828470063_475_316_85_s_c1U Hrvatskoj godišnje 1200 do 1500 maloljetnih djevojaka rodi dijete, a ukupno svake godine njih oko 4000 treba svekoliku podršku obitelji i zajednice, s obzirom na mladost, prekid školovanja i majčinstvo.

U većini slučajeva trudnoća maloljetnica je šok za njih same i za njihove obitelji. Obiteljski se odnosi naruše, ali se u velikoj većini situacija ipak brzo smiri i obitelji to prihvate, rekla je Silvija Stanić iz Udruge “Korak po korak” predstavljajući u petak rezultate trogodišnjeg programa “Mama je mama” za maloljetne trudnice i roditelje.

Te se djevojke i njihovi partneri nakon trudnoće nađu u šoku – kako to objasniti roditeljima, boje se reakcije okoline, pitaju se kako će završiti školovanje, kako će živjeti s djetetom…

Udruga je u okviru trogodišnjeg projekta, koji se nastavlja i slijedeće tri godine, uslugama savjetovanja i psihosocijalne podrške obuhvatila 70 korisnica s kojima je održano 49 telefonskih razgovora, oko 150 individualnih razgovora i 84 sastanka u okviru malih edukativinih grupa.

Za desetak posto maloljetnih majki koje ostanu bez obiteljske potpore Udruga u suradnji s partnerima već desetljeće provodi razne programe podrške, od smještaja do pomoći u nastavku školovanja, zapošljavanja i slično, rekla je Stanić.

Tako je u trenutno u zagrebačkom Domu za djecu u Nazorovoj ulici osam maloljetnih majki s djecom, u zagrebačkom Caritasu ih je devet, a još šest može biti smješteno u dječjim domovima u Lovranu i Osijeku.

U domu u Nazorovoj u tijeku je preuređene prostorija za “Majčinski odjel” u kojem će moći boraviti 15 majki s djecom. One mogu u te institucije biti smještene mjesec i pol dana prije poroda i tamo ostati do navršene prve godine djetetova života.

Postavlja se pitanje što dalje, zato su programi koje provodimo važni za njihovo osamostaljivanje, završavanje škole, zapošljavanje i smještanje djece u vrtić, kaže Stanić.

Zaključeno je da i dalje treba razvijati suradnju s ustanovama socijalne skrbi i školskim sustavom, kako bi se maloljetnim majkama olakšao put u osamostaljivanje da mogu same skrbiti o sebi i djetetu.

Za provedbu programa “Mama je mama” lani je osigurano oko 280 milijuna kuna, i to uglavnom iz proračunskog novca grada Zagreba, Ministarstva socijalne politike i mladih te donacijama. Partneri u projektu su Ministarstvo socijalne politike i mladih, Grad Zagreb i “Kuća ljubavi” Caritasa Zagrebačke biskupije.

pogled.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>