U HNŽ-u u prvih devet mjeseci 2014. godine 55 oboljelih od karcinoma dojke

872EFImK_novi_pogled_475_316_85_s_c1U cijelom svijetu danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv karcinoma. Zajedno s 23 partnerske udruge u Bosni i Hercegovine Udruga „Novi pogled“ prezentirala je javnosti probleme s kojima se susreću onkološki pacijenti.

„Najveći problem onkoloških pacijenata je nedostatak citostatika, koji se uvijek javlja u istom razdoblju od početka studenoga do veljače. Mi tražimo da se sustavno riješi pitanje javne nabavke, jer onkološki pacijent ne smije trpiti nedostatak citostatika.  Lijek za onkološke pacijente zavisno od ljekarne u Mostaru košta od 410 do 480 maraka, to je doza koja traje mjesec dana. Većina žena je išla u Metković, gdje je cijena istog lijeka 379 kuna.  Po informacijama iz Zavoda u HNŽ-u je od siječnja do rujna 2014. godine bilo 55 oboljelih od karcinoma dojke, od čega tri muškarca“, kazala je predsjednica Udruge „Novi pogled“ Maja Memić.

Boška Ćavar, dopredsjednika Udruge „Novi pogled“ predstavila je projekt „Zaštita reproduktivnog zdravlja mladih u HNŽ-u“.

„Uradili smo anketu na tisuću učenika završnih razreda srednjih škola u HNŽ-u. Rezultati su bili više nego poražavajući, djeca vrlo malo ili gotovo ništa ne znaju o reproduktivnom zdravlju. U drugom dijelu projekta ćemo raditi na edukaciji učenika, i nadamo se da ćemo istom zahvatiti i više od tisuću učenika“, istaknula je Ćavar.

pogled.ba