Na jutrošnjem zasjedanju Vlade Hercegovačko-neretvanske županije donesena je odluka o proglašenju elementarne nepogode na području cijele naše Županije. Glasnogovornik Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Pavlović kazao je za Fenu da je stanje u cijeloj županiji vrlo ozbiljno, pa čak i alarmantno.

Promet na većini regionalnih i magistralnih cesta je obustavljen, a i na onim nezatvorenim dionicama promet se odvija iznimno usporeno i otežano, rekao je Pavlović.

 

{xtypo_rounded2}Stanje u Neumu je dramatično! Od 11:00 sati u cijeloj općini Neum nema struje. Tom prigodom kontaktirali smo Maria Lovrića, voditelja poslovnice Elektro Neum, koji nam je rekao kako će stanovnici općine Neum bez električne nergije biti najmanje 7 dana.

”Glavni dalekovodi koji opskrbljuju Neum strujom, iz smjera Stona, zbog velike poledice oštećeni su u velikoj mjeri, a dva dalekovoda popustila su uslijed težine i srušila se na tlo. Prema mojoj pretpostavci električne energije u Neumu neće biti najmanje 7 dana, dok će se šteta sanirati mjesecima.” – rekao je Mario Lovrić.{/xtypo_rounded2}


Ministarstvo sigurnosti BiH zatražilo je od Oružanih snaga BiH pregled kapaciteta koji bi se mogli staviti u funkciju (prije svega vozila za čišćenje snijega), kao i helikopteri za eventualnu evakuaciju bolesnih i ozlijeđenih i dostavljanje pomoći hrane i lijekova najugroženijim stanovnicima.

“Dosad još nije zatraženo angažiranje OSBiH, ni iz entiteta niti iz općina”, navodi se.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH navode da će ukoliko bude proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće na teritoriju jednog ili oba entiteta, biti aktivirano Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje, kojim rukovodi zamjenik ministra sigurnosti BiH i koje bi preuzelo koordinaciju svih aktivnosti na čitavom teritoriju BiH.

“U skladu sa Zakonom, Ministarstvo sigurnosti ima propisane procedure i sporazume sa susjednim i drugim državama i u slučaju potrebe može se zatražiti i međunarodna pomoć koja podrazumijeva operativne snage i humanitarnu pomoć”, navodi se.

Operativni komunikacijski centar BiH provodi aktivnosti na zaštiti i spašavanju (112) i aktivan je u punom kapacitetu.

“Piroritet je spašavanje ljudskih života, a niže razine organiziranja su obavezne poduzeti sve potrebne mjere na uspostavljanju prohodnosti komunikacija kao i provođenje drugih mjera”, navodi se.

Ministarstvo sigurnosti, u okviru svojih nadležnosti, poduzima sve mjere i koordinira aktivnosti s entitetskim upravama civilne zaštite u cilju prikupljanja informacija vezano za stanje izazvano snježnim oborinama na području Bosne i Hercegovine.

{xtypo_rounded2} Sveučilište u Mostaru uputilo je obavijest kako će sve njihove akademske aktivnosti biti odgođene zbog nevremena. Ispiti koji su trebali biti održani ovih dana su prolongirani, a sve informacije o novim terminima biti će objavljene na fakultetskim web stranicama.{/xtypo_rounded2}

 

pogled.ba/bljesak.info

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>