U Bijelom salonu sve je pucalo od šampionskih ambicija

Oba splitska nogometna provoligaša Hajduk i Split započeli su s pripremama za novu sezonu. Hajdukovci su na Poljudu krenuli uz božji blagoslov koji im je udijelio Ante Kekez, župnik obližnjeg Samostana Sv. Ante dok splitovci ne mogu uživati niti podršku i “blagoslov” grada čije ime nose jer su ih na Parku mladeži dočekala zaključana vrata.

 

Gazde Splita braća Žužul u sporu su s Gradom oko prava na Park mladeži. Oni bi htjeli urediti stadion da mogu na njemu odigravati prvenstvene utakmice, a iz Poglavarstva traže da se poštuje procedura, građevinske dozvole i ostale pravne obveze.

U toj cijeloj zavrzlami izvjesno je da Žužuli nisu Kerumova opcija za razliku od Joška Svaguše kojem je gradonačelnik ukazao povjerenje da povede Hajduk prema 100. rođendanu.

Inače, puno je simbolike i poveznica među klubovima koji su međusobno udaljeni petstotinjak metara, ali kao da žive u dva odvojena svijeta.

Na klupi Hajduka je stari splitovac Stanko Poklepović, a Splita je preuzeo trofejni trener “bijelih” Ivan Katalinić kojem je sportski direktor Nenad Pralija dao u zadatak da sačuva prvoligaški status.

Split se pojačao s bivšim hajdukovcima, puno je tu igrača koji su igrali na Poljudu, a najzvučnije ime je Zvone Deranja, nekad omiljeni Popaj među “torcidašima”.

– Pokušat ćemo ostvariti što bolji plasman i ne dovesti se u situaciju da strepimo za status bez obzira koliko klubova bude ispadalo – najavio je trener Katalinić.

Split ima ambiciju ostati u prvoligaškom društvu, a Hajduk traži samo trofeje.

– U sezoni u kojoj Hajduk obilježava veliki jubilej tražit ćemo maksimalne rezultate. A to znači osvajanje prvenstva i kupa, a u Europi što bog da – poručio je Svaguša.

Trener Poklepović je bio još oštriji:

– Hajduk je iznad sviju nas i sve nas obvezuje. Ovdje smo zbog uspjeha kluba i tome se moramo podrediti. Neću imati milosti ni za koga, tko ne bude mogao ispunjati zahtjeve, morat će otići iz Hajduka.

Prva selekcija napravit će se već ovog tjedna kada će Poklepović i Katalinić skresati igrački kadar u razumne okvire, a oba kluba će bazični dio priprema odraditi u Pohorju u Sloveniji.

Split nije nikoga prodao, a Hajduk nije nikoga kupio, tako da poslovi na tržištu još nisu zaključeni.

izvor: jutarnji.hr