dmlvYW2n_20141121081630_274201_475_316_85_s_c1Od 1995. do početka ove godine 148 djevojčica prije nego što su proslavile 15. rođendan postale su majke.
Podaci su to Agencije za statistiku BiH, prema kojima je lani službeno  zabilježeno pet porođaja djevojčica koje nemaju ni 15 godina, piše Avaz.

Ovo su službeni slučajevi, a strahuje se da je u stvarnosti taj broj mnogo veći i da se ovakvi porođaji obavljaju i mimo bolnica da bi djevojčice i njihove obitelji “izbjegle sramotu”.

Zamoljeni da prokomentiraju  ovakve slučajeve, liječnici i sociolozi kažu da je ovakva praksa suprotna onoj u razvijenim zemljama, gdje se brak i majčinstvo sve više odlažu za zrelije godine. Ovakve ekstremne primjere, dodaju, treba prevenirati, jer djevojčice u tim godinama ni u kojem slučaju, ni psihički ni fizički, nisu spremne za majčinstvo.

dnevni avaz/pogled.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>