Direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Radenko Radović potvrdio je danas novinarima u Sarajevu pojave štetne bakterije Ralstonia Solanacearum na pošiljkama mladog krumpira uvezenog uz Egipta. Uvezeno je pet pošiljki mladog merkantilnog krumpira putem firme “Dabis” d.o.o. Višići – Čapljina.

– Postoji određeni rizik, ali je znatno bolja činjenica da se radi o mladom merkantilnom krumpiru namijenjenom za ishranu. Bilo bi mnogo opasnije da se radi o sjemenskom krumpiru, kazao je prof. Trkulja.

Prvim testom patogenosti, ovlaštena laboratorija je utvrdila da se radi o karantenskoj štetnoj bakteriji Ralstonia Solanacearum, kazao je Radović, pojašnjavajući da “karantenska” znači da nikada ranije ova bakterija nije utvrđena na području BiH.

Sretna okolnost je da se radi o merkantilnom mladom krumpiru, budući da bakterija nije štetna po zdravlje ljudi ili životinja, ali, ako se nađe u zemljištu ili podzemnim vodama, veoma se teško može iskorijeniti i potencijalni je patogen koji može prouzročiti ogromne materijalne štete ne samo na usjevima krumpira nego i mnogim drugim biljkama domaćinima.

Šef Laboratorije za zaštitu bilja Poljoprivrednog instituta RS-a prof. dr. Vojislav Trkulja je kazao da su u ovu laboratoriju dostavljeni uzorci merkantilnog mladog krumpira porijeklom iz Egipta.

– Na osnovu rezultata analize i prvog testa analize mi smo potvrdili nalaz karantenske fitopatogene bakterije Ralstonia Solanacearum, kazao je on.

Trkulja je također potvrdio da ova bakterija nikad ranije nije utvrđena na području BiH i predstavlja izuzetno veliku opasnost za gajene biljke na području BiH.

Njen glavni domaćin je krumpir, a osim krumpira može da napravi ozbiljne štete na paradajzu, duhanu, plavom patlidžanu, paprikama, raznim vrstama cvijeća i drugim biljkama, jer napada ukupno oko 200 biljnih vrsta iz 30 botaničkih familija.

Trkulja je pojasnio da je u skladu s propisima Europske unije, izrađen poseban pravilnik o sprječavanju unošenja i širenja i uništavanju ove opasne bakterije. Taj pravilnik podrazumijeva procedure za testiranje i u slučajevima kao ovaj, poslije prvog pozitivnog nalaza se pod oznakom hitno rezultati dostavljaju inspektoratima radi poduzimanja mjera koje podrazumijevaju stavljanje takvog materijala pod kontrolu.

 

bljesak.info

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>