ImageVećina londonskih dnevnika u ponedjeljak izvještava o obilježavanju 15. godišnjice masakra u Srebrenici, a The Times tim povodom donosi i tekst posvećen značaju ratnih bilješki odbjegloga zapovjednika vojske bosanskih Srba optuženog pred Haškim sudom za genocid.

Petnaest godina nakon što su njegove snage masakrirali tisuće Muslimana u Srebrenici, Ratko Mladić osigurava dokaze za Haški tribunal, piše Times.

Image

Tužiteljstvo Haškog suda je, navodi list, zatražilo da upotrijebi materijal iz Mladićevih ratnih dnevnika, otkrivenih u njegovom stanu u Beogradu, na suđenju bivšem predsjedniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid.

Londonski dnevnik piše kako postoje sugestije da bi dnevnici mogli pribaviti dokaze o izravnoj vezi vojske bosanskih Srba i visokih srpskih političara, dodajući kako je Srbija pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) 2007. godine oslobođena odgovornosti za državno organizirani genocid, nakon tužbe Bosne i Hercegovine.

Times izvještava da su se na obilježavanju najgorega masovnog ubojstva u Europi nakon Drugoga svjetskog rata u nedjelju ponovno čuli pozivi političara da se pojačaju napori u cilju privođenja Ratka Mladića pravdi.

List navodi kako se za 68-godišnjeg generala, optuženog za genocid i jednog od dvojice preostalih haških bjegunaca, vjeruje da se nalazi u Srbiji, gdje ga štite simpatizeri.

Times citira riječi glavnog tužitelja Haškog suda Sergea Brammertza da Mladićevi dnevnici spadaju među najvažnije dokumente koje je ICTY ikada dobio i piše kako se u bilješkama na 3.500 tisuće stranica nalaze datumi i detalji o pošiljkama oružja i goriva, vojna naređenja i rasprave o strategiji tijekom balkanskih ratova od 1991. do 1995. godine.

izvor: Fena

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>