Svi meteo portali suglasni: Pravi udarac uraganske zime dolazi u idućih 5 do 10 dana!?

YHa79iJP_snow_night_8_475_316_85_s_c1Iako su se prognoze meteorologa o zimi sa izrazito velikom količinom oborina do sada ipak pokazale pretjeranim zadnjih nekoliko dana gotovo svi prognostički modeli su suglasni u tome da nas na kraju ovog mjeseca i u prvom dijelu idućeg mjeseca očekuje val zime!?

Meteorolozi su, naime, primijetili nešto neobično u samom centru ciklona koji se formirao nad sjeverom Italije. Riječ je o neobično niskom tlaku od svega 975hpa, što se rijetko viđa kada je u pitanju naša regija i njena bliža okolina.

Što to znači? Ovaj ciklon bi trebao biti sekundaran u odnosu na primarni prostrani ciklon nad sjeverom, koji bi prema očekivanju trebao utjecati na vrijeme u velikom dijelu Starog kontinenta, pa i na jugoistoku.

– Ovaj ciklon ako modeli budu ustrajni i sljedećih dana ima snagu uragana prve kategorije i ukoliko bi se ovakva prognoza ostvarila velike količine snijega dobile bi Alpske zemlje, te Slovenija, kao i sjever te sjeverozapad Hrvatske i Gorski kotar. U Bosni bi to bila uglavnom kiša samo gorska područja snijeg, krajem vikenda snijeg je moguć širom Bosne – navodi se na regionalnoj stranici vremenske prognoze.

Pravo zimsko nevrijeme moguće je, međutim, u prvoj polovini idućeg mjeseca, jer bi prema procjenama prvo pogoršanje vremena koje dolazi do kraja vikenda trebala pratiti nova serija ciklona – koja bi snijeg mogla donijeti čak i do Jadrana.

Zanimljiva je i prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, koji u Bosni i Hercegovini za petak i subotu najavljuje novi snijeg:

– U BiH u petak će biti oblačno vrijeme s kišom. U večernjim satima u Bosni se očekuje prelazak kiše u susnježicu i snijeg. U južnim i jugozapadnim područjima očekuje se obilnije padavine, od 50 do 100 l/m2 u toku 24 sata. Jutarnje temperature iznosit će od -2 do 3, na jugu do 5, a dnevne od 4 do 9, na jugu do 12°C.

U subotu u BiH će biti pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i tokom prijepodneva u Hercegovini se očekuje kiša, a u istočnim i jugoistočnim područjima Bosne susnježica i snijeg. Jutarnje temperature kretat će se od -5 do 1, na jugu do 4, a dnevne od -2 do 6, na jugu do 11°C, navode iz spomenutog zavoda.

utoku.net/hercegovina.info