Polazeći od činjenice da u životu ništa nije slučajno, pa tako ni u politici, postavlja se pitanje zašto je Visoki predstavnik Valentin Inzko suspendirao sve pravne institucije u Federaciji BiH i poklonio vlast predstavnicima bošnjačkog naroda.

Dr. Franjo Tuđman je vrlo često u svojim govorima, koji su bili plod njegovih povijesnih istraživanja, ukazivao na trajni interes austrijskih imperijalista i otomanskih fundamentalista na štetu hrvatskog naroda.

 

Prije jednog stoljeća hrvatski i srpski narod u BiH su bili u istom položaju kao i danas, kada je austrijski car Franjo Josip napravio dogovor s bosanskim begovima (danas Bošnjački institut) i omogućio im da nakon raspada Otomanskog carstva oni budu najutjecajniji politički čimbenik u BiH. I tada je bio njihov „visoki“ namjesnik Benjamin Kalay (danas Valentin Inzko), koji nije dopuštao da hrvatski i srpski narod dožive svoj preporod nakon petsto godina turskog zuluma. 

Hrvati Mostara i Hercegovine shvaćaju da se radi o „dilu“ Beča i Istambula i počinju 1903. godine formirati svoje nacionalne, kulturne i sportske institucije, kao što su Napredak, Hrvatski sokol i HŠK Zrinjski. Samo ime Zrinjski predstavlja simbol junaštva i mučeništva, a hrvatski narod je time poslao jasnu poruku da ne će prihvatiti da se preko njegovih leđa prelamaju tuđi interesi.

 

Stoljeća nepravde, izdaje,  kalvarije i križnih puteva dovela su hrvatski narod u BiH na rub političkog nestanka i danas im se ponovo nameće dilema: živjeti u političkom ropstvu ili krenuti putem borbe za svoja nacionalna prava zagarantirana Ustavom i zakonom u BiH. 

U svim teškim vremenima kroz koja je hrvatski narod stoljećima prolazio hrvatski narodni sabor uvijek je bio temelj i uzdanica za donošenje bitnih odluka za hrvatski narod. 

Mi hrvatski branitelji podržavamo sazivanje Hrvatskog narodnog sabora, u koji je ugrađeno 150 000 skupljenih potpisa kroz akciju nevladinih udruga „Stop majorizaciji nad Hrvatima u BiH“. 

Dr. Ante Starčević u svom velikom djelu stalno je naglašavao da ne treba ići ni pod Peštu ni pod Beč nego da Hrvati moraju imati svoj nacionalni put. S obzirom da hrvatski narod svoja ustavna i zakonska prava ne može ostvariti ni u Sarajevu ni u Banja Luci, Hrvatski narodni sabor je pravo mjesto da politički predstavnici hrvatskog naroda svih razina progovore o položaju hrvatskog naroda i donesu obvezujuće odluke za obranu svoje nacionalne opstojnosti i povijesnog prava na suverenost i jednakopravnost u Bosni i Hercegovini, stoji u priopćenju Koordinacija Udruga proizišlih iz Domovinskog rata HZ HB.

 

pogled.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>