U povodu proslave zaštitnika sela Sv. Ante, u petak (11. lipnja 2010.) u 19h, na kraju ulice Misir počeo je mimohod HKUD-ova iz Višića (Luke), Dretelja (Sv. Ante), Bobanovog Sela (Naši korijeni), Gabele (Drijeva), Stoca, Prenja, Blagaj-Buna (Herceg Stjepan), Struga-Gorica (Zora) i Trebižata (Seljačka sloga). Prije toga, članovi mjesne zajednice Višići i članovi općine Čapljine s mještanima Višića položili su vijence na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima.

 

Kroz ulicu Misir pa sve do školskog igrališta orile su se pjesme i zvuci tamburica, šargije i drugih instrumenata, koje su pljeskom, ali i simboličnim domjenkom ispred svojih kuća pozdravili i dočekali mještani Višića, u znak zahvalnosti svim ovim društvima što čuvaju i njeguju tradiciju hravtskog folklora na ovim prostorima. Program proslave vodio je poznati voditelj Veselko Čerkez. Prije nastupa HKUD-ova govor su održali predsjednik MZ Višići Julio Dugandžić, te don Ivica Boras koji je dao blagoslov ovoj proslavi. Julio Dugandžić pozdravio je sve nazočne u svoje ime i u ime organizacijskog odbora, a poseban pozdrav uputio je hrvatskim kulturno-umjetničkim društvima koji su uveličali proslavu povodom dana Sv. Ante. Također je pozvao na ugodno druženje uz zvuke, običaje i nošnje bogate hrvatske tradicije, u nadi da će se očuvati proslava Sv. Anti.

Proslavu Sv. Ante moli za nas, pred prepunim tribinama školskog igrališta, koje nisu uspjele smjestiti sve posjetitelje, svojim nastupom otvorili su domaćini, HKUD Luke iz Višića. Sva kulturno-umjetnička društva ponudila su svoj specifični program i nepravedno bi bilo isticati tko je bio bolji, jer to i nije bio cilj ove proslave. Međutim, gledatelji su posebno pozdravili izvedbe HKUD Stolac nakon što su isti otplesali hercegovačku Lindžu, te HKUD Naši korijeni iz Bobanovog Sela sa svojim tradicionalnim kolom i uz zvuke šargije, koje su u Hercegovinu donijeli iz srca Bosne. Treba spomenuti da su između nastupa kulturno-umjetničkih društava, mlade mažoretkinje pod vodstvom Ivane Knežević, oduševile gledatelje svojim nastupom. Nakon folklornog dijela programa na bini školskog igrališta mikrofon u ruke preuzeo je poznati pjevač Darko Rahan Šutalo iz Gabele, koji je izvedbom poznatih pjesama potaknuo mlade Višićane i Višićanke na ples. Također treba naglasiti da je osiguran domjenak za sve članove kulturno-umjetničkih društava, ali i ostalih gledatelja, koji su mogli uživati u poznatom ´čobancu´ i potocima točenog piva. Predviđeni program proslave u čast Sv. Anti završio je malo poslije ponoći. Međutim, to nije spriječilo brojne mještane Višića da nastave druženje i nakon toga. Sve pohvale organizatorima, konobarima, gledateljima i hrvatskim kulturno-umjetničkim društvima koji su se odazvali ovoj proslavi. Što više reći, nego to da i iduće godine možemo očekivati još bolju i veću feštu od ove.

Organizator ove proslave su mjesna zajednica Višići i HKDU “Luke” iz Višića, a pokrovitelj je načelnik općine Čapljina, koji je sa svojim suradnicima prisustvovao proslavi.

Đure Raguž
foto: caportal.info

pic_04

pic_08


pic_011

pic_013

pic_014

pic_010

pic_012

pic_01


 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>