Zbog katastrofalne situacije u kojoj se nalazi poljoprivreda BiH, te sustavnog zanemarivanja proizvođača Seljački Savez FBiH sutra organizira blokade graničnih prijelaza i prometnica u; Doljanima, Kupresu, Orašju, Tarčinu, Bihaću i Livnu. Politika ignoriranja proizvođača te pogodovanja uvoznom lobiju dovela je domaće poljoprivrednike u bezizlaznu situaciju, na sami rub egzistencije.

 

Kako je rečeno na  jučerašnjoj konferenciji za novinare u Čapljini, prosvjedom i blokadama Seljački saveze FBiH želi upozoriti na težak položaj poljoprivrednika te ponovno zatražiti ispunjenje svojih zahtjeva i to: isplatu obveza iz 2010. do 22. srpnja 2011. godine, zatim donošenje programa utroška poticaja za 2011. godinu s uvažavanjem prijedloga koordinacije Federalnih udruženja do 13. srpnja 2011. godine, zaštitu cijena žitarica koja se treba donijeti, također do 13. srpnja te donošenje pravilnika u suradnji s povjerenstvom Federalnih udruženja do 29. srpnja 2011.

Seljački savez FBiH najavio je i trajne prosvjede, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune

Po Sočinim riječima, poljoprivrednici ne zadiru u proračun države niti je opterećuju.

“Mi samo tražimo ona sredstva koja su za poljoprivredu izdvojena, a ne tražimo nešto što nije naše”, naglasio je on.

Predsjednik Seljačkog saveza FBiH Dragan Pavlović govorio je o nepostizanju dogovora s Vladom FBiH i Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o transparentnoj raspodjeli sredstava za poticaje u poljoprivredi u 2011. godini i isplati obveza za 2010.

Naglasio je kako su blokada puteva i prosvjedi demokratsko pravo kojim je se Seljački savez FBiH primoran boriti, zbog, kako je kazao Pavlović, izigravanja svih dogovora postignutim s resornim institucijama.

Ovim putem pozvamo sve poljoprivrednike da se pridruže prosvijedu te podignu svoj glas protiv kriminalne politike vlade FBiH prema poljoprivredi, omogućavanja nelegalnog uvoza povrća I voća, netransparentnog I nezakonitog dijeljenja poticaja, te ugrožavanja  egzistencije poljoprivrednih proizvođača koja se odvija već desetljećima.

 

visici.com/FENA

 

 


Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>