Ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače na Rondou održan je mirni prosvjed „ODZVONILO JE“ DOSTA STUDENTSKE ŠUTNJE!!. Organizator prosvjeda su Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, Hrvatski studentski politološki forum i Hrvatski intelektualni zbori, a prosvjed je simbolično završen pet do dvanaest.

 

 

Studenti su se danas okupili u 9:45 sati u Kampusu Sveučilišta gdje su podijeljeni transparenti i majice, a zatim su u povorci krenuli prema Rondou.  Uz studente prosvjed su podržali i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, građani Mostara i okolnih gradova.

Nakon što se na Rondo studentima priključio veliki broj građana koji podržavaju njihov prosvjed okupljenima se kratkim govorom obratila predsjednica Studentskog zbora Ana Šljivić a nakon njenog govora pročitano je pismo koje je upućeno visokom predstavniku Valentinu Inzku.

„Sveučilište u Mostaru dovedeno je na rub egzistencije, hrvatski jezik je ugrožen, studenti pate već dugi niz godina. Nismo to više mogli trpjeti, nama studentima je odzvonilo. Ne možemo više plaćati visoke školarine, naši roditelji koji nerade nemaju novca za to. Želimo više kadra, želimo niže školarine, studenti u Mostaru žele imati studiranje na europskoj razini. Nama je dosta izbacivanja iz Studentskog centra, borbe za vlastite diplome koje steknemo nakon 5-6 godina studija. Rekli smo dosta je studentske šutnje  idemo na ulice.“, kazala je nakon prosvjeda predsjednica Studentskog zbora Ana Šljivić.

Šljivić je također poručila kako svoje probleme studenti žele rješavati na miran način. Komentirajući odaziv na prosvjed Šljivić je kazala: „Danas su ovdje studenti, branitelji, srednjoškolci, građani Grada Mostara kao i građani iz okolnih gradova koji su nas došli podržati. Podršku smo dobili i od kolega studenata i branitelja iz Republike Srpske, kao i iz dijela BiH u kojemu žive Bošnjaci i veoma smo  zadovoljni odazivom i podrškom.“

„Svjesni smo da već punih pet mjeseci nije uspostavljena vlast u BiH. Kako izgleda planira se uspostaviti vlast bez legitimnih hrvatskih predstavnika što je u ovom trenutku nepoželjno jer Hrvati kao konstutivan narod ove države žele ostati u ovoj državi, ali jednakopravni s ostala dva naroda. Osnovno što mladi ovdje traže je da njihovi predstavnici koje su izabrali u listopadu sudjeluju u vlasti, jer bez predstavnika koje je izabrao narod nema ni Sveučilišta u Mostaru, ni ostalih rekao bih ljudskih prava hrvatskog naroda.“, kazao je Ivan Kraljević, predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma.

Prosvjed studenata dolaskom je podržao i rektor Sveučilišta u Mostaru Vlado Majstorović koji je komentirajući prosvjed između ostalog rekao: „Najmlađi, oni na kojima svijet ostaje, upozoravaju nas kako se gradi, kako bi se trebala graditi bolja i sretnija budućnost, kako se trebaju poštivati standardi demokracije, kako se gradi civiliziran standard življenja, kako trebaju živjeti u miru i toleranciji i kako treba poštivati narodnu volju jer su jedino prirodni zakoni iznad volje naroda. Posve su u krivu oni koji misle da su naši mladi u službi ovih ili onih, oni su u službi poštivanja temeljnih ljudskih prava i sloboda , oni su u službi poštivanja demokratskih standarda.“

 

Rektor je također kazao kako su stariji odgovorniji za današnju situaciju i kako se divi mladim ljudima koji su upozoravaju na teško stanje u kojemu živimo i kako se od mladih ljudi koji žele bolji i sretniji život uistinu ima što naučiti.


pogled.ba

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>