4fcf9d660236ddb62c8456017158615a_LUslijed najavljenih obilnih kišnih i snježnih padavina koje će, prema prognozama meteorologa, našu zemlju zahvatiti u noći sa srijedu na četvrtak, u nekoliko gradova izdano je upozorenje stanovnicima i nadležnim institucijama da poduzmu potrebne mjere zaštite.

Iz Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta stanovništvu preporučuju da, koliko je to moguće, smanje kretanje, naročito motornim vozilima, kako bi nadležne službe mogle obavljati svoje poslove i kako bi se rizik od nesreća i povređivanja sveo na minimum.

Županijska uprava Civilne zaštite sarajevske županije danas je uputila apel nadležnim organima da provjere spremnost pravnih lica s kojima su potpisali ugovore za zimsko održavanje puteva, da li ista imaju dovoljan broj strojeva i drugih sredstava da na vrijeme reagiraju na potencijalno moguće obilnije snježne padaline.

I Odsjek za civilnu zaštitu Gradske uprave Grada Banja Luka uputio je danas upozorenje stanovništvu na oprez i poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od kišnih padavina, posebno u naseljima uz riječne i bujične vodotokove.

Meteoalarm je za sutra istakao crveni alarm za područje istočne Hercegovine te žuti za ostatak države. Prema prognozama meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najobilnije padaline očekuju se upravo u istočnoj Hercegovini.

I u ostatku zemlje očekuju se obilne padaline u četvrtak, kao i snijeg u područjima iznad 400 metara nadmorske visine. U noći na petak očekuje se pad temperature i obilnije snježne padaline. Padaline će se nastaviti i u petak, a njihovo slabljenje očekuje se za vikend.

I AccuWeather je upozorio na dolazak jake oluje koja će zahvatiti Balkanski polutok. Gusti snijeg, jaka kiša i vjetar zahvatit će regiju. Najviše snijega očekuje se u Sarajevu i Beogradu, kažu meteorolozi AccuWeathera.

“Glavni problem je u tome što će snijeg biti mokar i težak, te će uzrokovati prekide u prometu, rušit će drveća i dalekovode”, kaže meteorolog Tyler Roys.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS upozorili su da na porast vodostaja na svim rijekama.

klix.ba/caportal.net

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>