Stanovnici Metkovića noć proveli spašavajući kuće i imovinu

Stanovnici Metkovića premoreni su jer su noć proveli spašavajući svoje kuće i imovinu. Pod vodom i bez struje – tako je protekla noć za ogorčene stanovnike Metkovića. Poplavljeno je oko 700 kuća. Dio grada na desnoj obali gotovo je potpuno pod vodom.

Dobra je vijest da je smanjen dotok vode u akumulacijsko jezero hidroelektrane Mostar pa se manje vode ispušta i u Neretvu.

Vodostaj rijeke Neretve u Metkoviću sinoć u 22 sata iznosio je 407 centimetra, priopćeno je sa sastanka Stožera zaštite i spašavanja Grada Metkovića i Dubrovačko-neretvanske županije. S obzirom da je nekoliko sati ranije vodostaj iznosio 413 centimetara, zabilježen je trend laganog pada vodostaja. Daljnje promjene će ovisiti o hidrometeorološkim prilikama na slivnom području.

 

http://www.youtube.com/watch?v=0Hz5u0cT7e4

Situacija s poplavom je pod nadzorom, tvrde u stožeru, ali su zbog visokog vodostaja svi pripadnici Županijske vatrogasne zajednice, koji s 200 ljudi predstavljaju većinu angažiranih na obrani od poplave, Hrvatske gorske službe spašavanja i pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje i dalje u stanju pune pripravnosti.

Zbog visoke razine mora u Opuzenu vodostaj se podignuo za desetak centimetara. Na ulaze u dvorišta i kuće postavljene su vreće s pijeskom, dok se iz prostora u koje je već prodrla, voda izvlači crpkama.

 

pogled.ba