Pokušaj uspostave zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH od 17. ožujka 2011.predstavlja izravan udar na ustavni poredak FBiH i BiH. Sjednica Doma naroda je sazvana nelegalno, bez certificiranih mandata od Središnjeg izbornog povjerenstva, kao i bez izaslanika svih federalnih jedinica i bez većinske volje hrvatskog naroda kao suverenog i konstitutivnog.

Budući da Dom naroda ima posebnu ulogu – crpi izborni legitimitet iz volje naroda putem izaslanika iz federalnih jedinica, vlast uspostavljena na takav neustavan način ne može biti legalna ni legitimna.

Ta vlast neće biti priznata od hrvatskog naroda u BiH, a ne bi trebala biti priznata ni od koga kome je stalo do poštivanja Ustava, zakona, ravnopravnosti naroda i budućnosti Bosne i Hercegovine.

Pozivamo sve dužnosnike HDZ 1990 i apeliramo na sve ostale da ne sudjeluju u nezakonitim i neustavnim radnjama.

Pozivamo mjerodavne institucije: Središnje izborno povjerenstvo, Ustavni sud FBiH i Ustavni sud BiH da ponište sve odluke koje su donesene na neustavan i nelegalan način. Osuđujemo brutalne pritiske, sa bilo koje strane oni dolazili, na ove institucije s ciljem da se utječe na ishod njihovih odluka, te da se na taj način pokuša legalizirati puč.

Pozivamo sve nadležne pravosudne institucije da procesuiraju sve one koji su zloupotrijebili položaj i ovlasti. To podrazumijeva i podnošenje kaznenih prijava za sve one koji su sudjelovali i/ili poticali izvršenje kaznenih djela.

Pozivamo OHR, Vijeće za provedbu mira (PIC) kao i zemlje potpisnice Daytona, koji su nadležni i odgovorni za očuvanje političke stabilnosti i provedbe Mirovnog sporazuma, da spriječe kršenje Ustava i zakona i da osiguraju uspostavu institucija zakonodavne i izvršne vlasti sukladno slovu i duhu Daytona. Posebno ih pozivamo da spriječe izbacivanje hrvatskog naroda iz Ustava, a ne da Pilatovski peru ruke i prebacuju odgovornost na druge. Pozivamo sve one izabrane dužnosnike Hrvate koji su sudjelovali u nezakonitim i neustavnim radnjama da prestanu biti sudionicidekonstituiranja vlastitoga naroda. 

Temeljem odgovornosti HDZ 1990 koja nosi izborni legitimitet i naše odgovornosti za BiH, njenu stabilnost, integritet i europski put, Središnji odbor HDZ 1990, kao najviši organ stranke između dva sabora, jednoglasno je usvojio slijedeće:

Z A K L J U Č CI

1.    Suočeni s ustavnim i pravnim nasiljem koje je samo nastavak petnaestogodišnjeg dekonstituiranja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, mi, legitimni predstavnici hrvatske političke volje obvezni smo poduzeti sve korake, i iskoristiti sve metode i instrumente koji stoje na raspolaganju jednom narodu sukladno preambuli Ustava BiH i međunarodnim konvencijama uključujući i Međunarodni pakt o političkim i građanskim pravima, posebice članak 1. koji tretira pravo na samoodređenje.

2.    Središnji odbor  prihvaća inicijativu Predsjedništva o sazivanje Hrvatskog narodnog sabora, sastavljenog od legitimno izabranih  predstavnika Hrvata u sve organe vlasti u BiH od općine do države, bez obzira iz koje političke opcije dolaze,  koji će donijeti odluku o načinu i formi institucionalnog djelovanja.

3.    HDZ1990 će nastaviti i ustrajavati na uspostavi svih institucija od županije do države  od legitimnih predstavnika naroda i građana na ustavan i zakonit način kao preduvjet stabilnosti institucija, rješavanja duboke političke, ekonomske i socijalne krize i ubrzanog puta k NATO-u i Europskoj uniji.

4.    Kao legitimni predstavnici Hrvata u BiH želimo potvrditi našu spremnost da BiH izgrađujemo kao državu tri ravnopravna naroda i svih njenih građana što smo svjedočili još od raspada bivše države. Hrvati su ugradili svoj glas u temelje nezavisnosti, odlučujuće doprinijeli obrani posebno na početku rata kada drugi to nisu htjeli ili nisu mogli. Mi smo zarad integriteta države, kako u Washingtonu tako i u Daytonu, u njene temelje ugradili privremeni administrativno-teritorijalni aranžman HR Herceg-Bosna. 

5.    Za izgradnju stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine izuzetno je bitno međusobno povjerenje tri naroda. Zato je značajno da sačuvamo mukotrpno sticano i krhko međunacionalno povjerenje koje je također ugroženo političkim nasiljem i neustavnim i nezakonitim radnjama.

6.    Poručujemo hrvatskom narodu, svakom hrvatskom čovjeku i ženi, da mi legitimni hrvatski predstavnici nećemo pristati ni na što a što je ispod dostojanstva hrvatskog naroda kao državnotvornog u BiH. Pozivamo sve Hrvate u BiH na uljuđen, odlučan i svenarodni odgovor u čemu je doprinos svake osobe dragocjen. Ova borba ne završava uspostavom vlasti na ustavan i zakonit način od legitimnih predstavnika naroda već cjelovitom promjenom ustava i izbornog zakona koja će izjednačiti poziciju hrvatskog naroda s druga dva naroda, navodi se u priopćenju Ureda za informiranje HDZ-a 1990.

 

pogled.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>