Nevjerica, razočarenje, ogorčenje samo su neke od reakcija Vukovaraca nakon što je Haaški sud Veselinu Šljvančaninu za zločine u Vukovaru kaznu zatvora smanjio sa 17 na 10 godina.

Ovo je sramotna presuda. Još uvijek ne mogu vjerovati da su oni gotovo oslobodili i nagradili čovjeka koji je najodgovorniji za zločine u Vukovaru, ali i koji je direktno odgovoran za smrt 200 ljudi na Ovčari. Sve to on je i planirao, jer zašto bi vojska kopala rupu gdje su ih potom pokopali i zašto nije dozvoljavao ljudima iz Crvenoga križa da uđu u bolnicu i popišu zatočene Vukovarce – kaže ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, koja je i svjedočila u Haagu u postupku protiv Šljivančanina. Smatra da je ovo politička presuda, a očekivali su da će kazna Šljivančaninu biti i povećana ili barem ista, ali da nikako neće biti gotovo i oslobođen.

Ovo je najveća sramota Haaškog suda do sada i mislim da je s ovim danom Haag umro. Što drugo reći nakon ovakve presude čovjeku koji je razorio Vukovar i koji je odgovoran za smrt 3000 ljudi.

Josipović: Nalogodavci zločina u Vukovaru još nisu kažnjeni

– Neovisno o danas donesenoj presudi Veselinu Šljivančaninu u Haaškom tribunalu i neovisno o presudama neposrednim počiniteljima zločina u Vukovaru u Domovinskom ratu koje je donio Specijalni sud u Beogradu, činjenica je da nalogodavci tih zločina još uvijek nisu kažnjeni – ističe se u priopćenju iz Ureda predsjednika. Predsjednik Ivo Josipović očekuje da će, iako i sada već zakašnjela, pravedna kazna dostići one koje su zapovjedili strašne zločine u Vukovaru i na drugim stratištima.

Mediji u Srbiji mlako primili vijest o presudi Šljivančaninu, vide ga – uskoro slobodna

Mediji u Srbiji prilično su mlako primili odluku Haaškoga tribunala da se presuda Veselinu Šljvančaninu smanjuje sa 17 godina zatvora na deset. Izostali su i veliki naslovi u medijima kojima bi obilježili ovaj događaj, a zanimljivo je i da nema ni reakcija srbijanskih političara. Malobrojni komentari čitatelja navode da će mu najbolje suditi savjest, ali i da se može uskoro očekivati njegovo puštanje na slobodu s obzirom na to da je u pritvoru već proveo više od pet godina, a da može biti oslobođen nakon što odsluži dvije trećine kazne.

U izvješćima se ističe da je Haaški sud prvi put u svojoj povijesti preinačio jednu pravomoćnu presudu – prihvaćeno svjedočenje generala M. Panića koji je svjedočio u Šljivančaninovu korist.

 

(Večernji List)

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>