SP 2010: Spori Grci nemoćni protiv Koreje

Južna Koreja – Grčka 2:0 (7′ Lee, 52′ Park)

Početak natjecanja u Grupi B otvorili su Grci protiv Južne Koreje, a utakmica je unaprijed označena kao “biti ili ne biti” za oba tima. Grčka je predvođena Ottom Rehhagelom pokazala začudno slabu igru, što su Korejci znali iskoristiti. Golovima Leeja i Jisung Parka Južna Koreja je upisala prvi trobod Svjetskog prvenstva.

 

Utakmica počinje napadačkom akcijom Grka, za koje se pretpostavljalo da će igrati zatvorenije. U trećoj minuti propustili su fantastičnu priliku, nakon kornera Karagounisa Torosidis je promašio korejski gol. Nastavljaju s pritiskom, ali Koreja ima drukčije zamisli. Kad su u sedmoj minuti prilikom korejskog slobodnog udarca Katsouranis i Samaras propustili pokriti Jungsoo Leeja, njemu ostaje loptu uputiti u gol iza Tzorvasa.

Nakon toga Korejci preuzimaju igralište i svako malo stavljaju Grke na muke. U ekipi Otta Rehhagela čini se postoje veliki problemi, jer su igrači često jedan drugome širili ruke, pokazujući da im nije jasno što se događa. S tako rastresenim protivnikom Korejcima nije teško igrati, a u 17. minuti sudac Hester mogao je mirne duše za Koreju dosuditi penal, nakon što je Tsungyonga faulirao Torosidis.

U 28. minuti još jedna sjajna akcija Koreje, i zorni prikaz grčke nemoći. Vintra gubi duel s agilnim Tsungyongom, pa on slobodan kao ptica puca na grčki gol, a vratar Tzorvas loptu na jedvite jade izbacuje preko prečke.

Probudili su se ipak Grci pred kraj prvog poluvremena. Kapetan Karaogunis pokušao je s loptom ući pred korejskog vratara Sungryonga, ali korejska mu obrana lako oduzima loptu. O igri Grka dovoljno govori i statistika na kraju prvih 45 minuta, iako su imali čak šest kornera, Grci su imali samo jedan udarac na gol.

U drugo poluvrijeme Grčka kreće bez kapetana Karaogunisa, koji se navodno posvađao s izbornikom Rehhagelom u svlačionici, pa na njegovo mjesto ulazi Patsatzoglou. To dakako ne doprinosi složnosti Grka na travnjaku, a Korejci i opet iskorištavaju tu činjenicu.

U 52. minuti Park je vrlo lako oduzeo loptu Vintri i potrčao do gola, te precizno matirao Tzorvasa za 2:0. Time je praktički riješen susret, ali Koreja i dalje nastavlja tražiti put do grčke mreže. Koliko su zbunjeni Grci pokazuju još jednom, kad Duri ubacuju dugu loptu pred grčki gol, a Papadopoulos i Vintra gledaju kako je Chuyoung glavom upućuje prema golu, ali na žalost Koreje ona odlazi pored vratnice.

Od Grka do kraja utakmice pokušavaju nešto izmisliti Kapetanos i Gekas, ali se rezultat ne mijenja, a Južna Koreja dolazi do zaslužene pobjede.

Nakon ipak zanimljivih 90 minuta lako je zaključiti da su Grci mnogo manje opasni no što bi se očekivalo od bivših europskih prvaka. Pobjeda Južne Koreje najzanimljivija je vjerojatno hrvatskom izborniku Slavenu Biliću i njegovim izabranicima, koji će se protiv Grka igrati u kvalifikacijama.

U drugoj utakmici B skupine u 16:00 se sastaju Argentina i Nigerija.

J.J./sportnet.hr