Uz činjenicu da leži na četiri rijeke i da ima odličan zemljopisni položaj, općina Čapljina bi uskoro mogla postati poznata i po izgradnji postrojenja za obnovljive izvore energije.

 

To naslućuju aktivnosti tvrtke SOLAR-ENERGY iz Čapljine koja je započela s razvojem projekta sunčane (fotonaponske) elektrane planirane električne snage 1 MWp u Čapljini, i to na dijelu lokacije KČ 877, katastarska općina Gabela. A da bi se pokrenuo postupak dodjele koncesije za korištenje sunčeve energije za ovu lokaciju, kod nadležnog županijskog ministarstva, a sukladno uredbi Vlade FBiH o korištenju obnovljivih izvora energije, ova se tvrtka obratila i načelniku općine Čapljina dr. Smiljanu Vidiću i Općinskom vijeću Čapljina.

Tako  se pred općinskim vijećnicima jučer, na posljednjoj sjednici čapljinskog OV-a u ovoj godini, našao dopis tvrtke SOLAR-ENERGY u kojem se tražilo  odobrenje za ispitivanje potencijala sunčeve energije za spomenutu lokaciju u Gabeli. Uz to se tražio i dokument Općinskoga vijeća koji sadrži pozitivno mišljenje o projektu, te stav OV-a Čapljine da će spomenuta lokacija biti uvrštena u urbanistički plan općine Čapljina kao zona predviđena za izgradnju postrojenja za obnovljive izvore energije.

Općinsko vijeće je jednoglasno podržalo projekt sunčane (fotonaponske) elektrane i dalo pozitivno mišljenje o projektu.

Navodi se i da je to određivanje potencijala sunčeve energije na konkretnoj lokaciji jedna od osnovnih stručnih podloga razvoju projekta sunčane elektrane. Sunčevo bi se zračenje na spomenutoj lokaciji procijenilo pomoću metolodogije i podataka danih u priručniku za energetsko korištenje sunčeva zračenja. Tu su i Czeplakov model zračenja za raspršeno zračenje i Kleinov model za zračenja na nagnutu plohu, a kao način procjene sunčeva zračenja su i tzv. interpolacijski podaci s meteoroloških postaja u široj okolici, i to Ploča, Dubrovnika i Mostara.

 

večernji list

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>