ZAGREB – Popularni Crvenkini Jaffa Cakesi povučeni su danas sa svih polica slovenskih trgovina . Razlog je, kažu Slovenci, nalaz Državnog zdravstvenog inspektorata prema kojem ambalaža u koju su keksi pakirani sadrži tvari koje zbog lake hlapljivosti mogu proći kroz celofan. Ocijenjeno je da za to postoji stopostotni rizik i da je to dovoljan razlog za uklanjanje keksa s polica.

Uzorak kartonske ambalaže Jaffa Cakesa bio je analiziran u laboratoriju Instituta za zdravstvenu sigurnost Republike Slovenije. Rezultati analize pokazali su da ambalaža sadrži visoke vrijednosti UV filtera, i to benzofenona i 4-metilbenzofenona, koji bi mogli prijeći u hranu preko omota u koji je pakirana.

Opasnost je, smatraju slovenski stručnjaci, velika i za djecu i za odrasle. Zato je uvoznik spornih keksa preventivno odlučio povući iz prodaje sva preostala pakiranja Jaffa Cakesa s rokom uptorebe do 26. veljače, i to svih vrsta, odnosno onih s narančom, limunom i višnjama. Slovenska Udruga potrošača savjetuje da se već kupljeni keksi vrate u trgovine koje su potrošačima dužne vratiti novac.

U Hrvatskoj za sad uzbune s Jaffa keksom nema pa ni rekacije sanitarne inspekcije kao ni odjela za sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede koje smo kontaktirali.

Mr. Vjera Haberle iz Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže da je propis EU koji govori o nedopuštenim tvarima u ambalaži vezan zapravo uz primarni omot, odnosno uz onaj koji je u direktnom dodiru s hranom.

Pravi razlog

– Slovenci su 21. veljače izvijestili europski sistem brzog obavještavanja, da su pronašli nedozvoljene tvari u ambalaži, ali kartonskoj, a ne primarnoj. Ništa se ne govori o mogućem pronalasku tih tvari u samim keksima. Oprez je očito pravi razlog povlačenja keksa sa slovenskih polica – zaključuje mr. Haberle.

 

jutarnji.hr

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>