Danas i sutra (11. i 12. lipnja 2010.) organizira se skup roda Raguža u Stocu, koji se priprema u povodu 400 obljetnice prvog pisanog spomena.

Naime, davne 1610. god. rođen je Petar Veseličić, rodonačelnik Raguža. Pola stoljeća poslije rodio mu se sin, Petar Araguz, a također se pola stoljeća poslije javlja se prvi pisani trag prezimena Raguž. Udruga Raguža, odnosno njen upravni odbor, odradio je veliki dio posla u sazivanju Raguža iz cijelog svijeta na današnju i sutrašnju ceremoniju.

Ukoliko netko nije obaviješten, ovom prilikom ga pozivamo da svojim dolaskom uveliča ovu proslavu jednog od najvećeg roda u Hrvata.

Za danas, 11. lipnja, najavljena je sveta misa u Gornjem Hrasnu, gdje se nalazi prvo groblje Raguža, s početkom u 17h, gdje će se obaviti blagoslov novoizgrađenog jubilarnog spomenika. Nakon toga ide se u Stolac, gdje se u restoranu Villa Ragusa u 20h održava poetsko-glazbena večer na kojoj će se predstaviti nova knjiga o Ragužima s naslovom Ragužuša u ogledalu. Idući dan s početkom od 9h počinje dolazak sudionika, jer je već za 10h planiran mimohod prema crkvi Sv. Ilije (Zagrad). Nakon mimohoda slijedi misno slavlje (11h), a u 13h planirana je milenijska fotografija svih Raguža koju će načiniti Šime Strikoman. Nakon toga slijedi kulturno-zabavni program na gradskom stadionu Stolac, gdje će, kako naš narod kaže, bit i popit i pojest.

 

 

 

 

Himna Raguža


Odkud da te zovnem rode,


s juga do daljina,

sa vrh Tmora glasa jaka zovnem zbog predaka,

sa vrh Tmora glasa jaka zovnem zbog predaka.

Ja te rode s Lastve zovem,

s groblja koje živi,

kroz kameni znak otaca naših što su bili,

kroz kameni znak otaca naših što su bili.

Bože čuvaj naše ime, naše ime, naše prezime,

što ga dade i očuva zemlja Hercegova,

što ga dade i očuva zemlja Hercegova.

Bože čuvaj naše ime, naše ime, naše prezime,

što ga dade i očuva zemlja Hercegova,


što ga dade i očuva zemlja Hercegova.

Ti zagrli humski vjetre

od te krvi ime,

ponese ga sa strmice noseć u daljine,

ponese ga sa strmice noseć u daljine.

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>