Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE

Ni prevelika vrućina toga subotnjeg dana, 12. lipnja 2010.,  nije omela skup Raguža u Stocu koji je počeo od 9h ispred restorana Villa Ragusa, gdje se vršila akreditacija svih sudionika skupa. U spomenutom restoranu mogli su se kupiti promidžbeni materijali (majice, kapa, cd sa himnom), koji su imali simbolične cijene od 5 pa do 8 KM.

 

Nadalje se krenulo s mimohodom koji je otpočeo u 10h od Ville Raguse, pored srednje škole pa dalje kroz glavnu stolačku ulicu prema crkvi sv. Ilije Proroka. Užareni asflat stolačkih ulica prekrili su mnogobrojni Raguži koji su s posebnim sjajem u očima i širokim osmijehom iskazivali ponos što su dijelom jednoga od najvećih rodova u Hrvata. Treba naglasiti da je ovom okupljanju prisustvovalo više od 2000 Raguža i Ragužuša iz 22 zemlje svijeta, čije su se zastave vijorile stolačkim ulicama.

U 11h slavljena je sveta misa u crkvi sv. Ilije Proroka koju je predvodio mostarsko-duvanjski mons. Ratko Perić, čija je majka podrijetlom od Raguža. Stolački župnik don Rajko Marković u pozdravnom je govoru pohvalio ovaj skup Raguža, a poslije njega isto je učinio i mons. Perić, koji se u svojoj propovijedi posebno osvrnuo na povijest ovoga roda i sve nevolje koje su pratile Raguže. Nakon svete mise uslijedila je milenijska fotografija roda Raguža, na Trgu sv. Ilije, koju je uradio Šime Strikoman malo prije 13h. Spomenuti fotograf je, uz pomoć Vatrogasne službe Metković, podignut na visinu od 32 m s koje je uslikao Raguže u njihovom logu 1610. Raguži, kojeg je izradio Miro Raguž, dizajner iz Mostara.

Poslije fotografiranja uslijedila je fešta i kulturno-zabavni program na nogometnom stadionu. Voditeljica programa bila je bivša misica Hrvatske Rajna Raguž, a okupljenim Ragužima obratili su se Stjepan Bošković, načelnik općine Stolac, Martin Raguž zamjenik predsjednika HDZ 1990. i pomoćnik predsjednika Organizacijskog odbora Raguža, Željko Raguž, predsjednik Organizacijskog odbora Raguža, te biskup Ratko Perić. Između ostaloga, kulturno-zabavni program svojim nastupom uveličala je i poznata hrvatska Klapa Intrade, te HKUD Stolac i HKUD Aladinići. Također je, u čast rodonačelniku Raguža Petru Veseličiću, upućeno pismo u kojem je ukratko opisana povijest njegovog velikog roda, koje su čitali Nikola Raguž, te Miro Barnjak i Robert Pehar, glumci Hrvatskog Narodnog Kazališta Mostar. Pismo je napisao Nikola Raguž, uz pomoć Matka Raguža, direktora Narodnog kazališta Exit iz Zagreba. U poslijepodnevnim satima, točnije oko 17h, ovaj skup je završio. Ovim putem se zahvaljujemo Organizacijskom odboru Raguža koji su uspjeli organizirati skup na ovako velikoj razini, te se nadamo da će se i dogodine upriličiti sličan skup druženja Raguža.

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>