iseljavanje-660x330Useljavanje u Njemačku u prošloj je godini bilo 20 posto više u odnosu na 2013., pokazali su podaci objavljeni u četvrtak, po kojima se u prvih šest mjeseci 2014. u zemlju uselilo 667 tisuća ljudi, među kojima i 21 tisuća Hrvata.

Početkom 2014. ukinuta su sedmogodišnja prijelazna ograničenja EU-a za rumunjske i bugarske državljane. Od 667 tisuća pristiglih u Njemačku u lanjskom prvom polugodištu, najviše je Rumunja, 98 tisuća.

Slijede Poljaci s 96 tisuća i Bugari s 38 tisuća imigranata u Njemačku.

U istom razdoblju u Njemačku se uselila 21 tisuća Hrvata ili 202 posto više u odnosu na prvih šest mjeseci 2013. godine.

Useljavanje je postalo važno političko pitanje nakon prosvjeda protuislamskog pokreta Pegide. Vodeći političari u zemlji počeli su raspravljati o mogućoj reviziji zakona o useljavanju.

Po državnom zavodu za statistiku, ovo je četvrta godina za redom da raste broj useljenika u Njemačku.

U prvih šest mjeseci iz Njemačke se iselilo 427 tisuća ljudi. Statističari kažu da su podaci o useljavanju i iseljavanju blisko povezani jer mnogi dolaze u Njemačku u potrazi za poslom ili azilom, pa za nekoliko mjeseci odlaze ako im se planovi izjalove.

Nešto manje od 200 tisuća useljenika u Njemačku stiglo je izvan Europe. Velik je porast zabilježen u dolasku izbjeglica iz Sirije, kojih je u prvom polugodištu prošle godine bilo 22 tisuće, što je 242 posto više nego godinu prije.

Također, broj tražitelja azila dosegao je razinu nezabilježenu od početka 90-ih godina. Prošle je godine azil zatražilo ukupno 202.834 ljudi, 60 posto više nego u 2013.

Deutsche Welle/capljina.info

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>