Sukladno informacijama da pojedini Višićani kojima je izdano rješenje o samoizolaciji se kreću bez ograničenja po kafićima i ostalim mjestima gdje se okuplja više naših stanovnika, ovim putem pozivamo na poštivanje rješenja radi dobrobiti svih građana. U nastavku prenosimo riječi direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića.

Ajdinović je rekao da su rješenja o samoizolaciji na 14 dana, koja na graničnim prijelazima izdaju inspektori, obavezna za sve građane koji ih dobiju.

– Svako kršenje tih rješenja predstavlja i prekršaj i krivično djelo, te će pojedinci koji odbiju da ih poštuju biti registrirani, te na koncu prekršajno ili krivično kažnjeni mnogo većom kaznom nego što je 14 dana samoizolacije. Činjenje krivičnih djela neće biti tolerirano.

Također, svi građani BiH koji se vraćaju u domovinu dužni su da popune sanitarni upitnik u kojem će dati informacije o svom zdravstvenom stanju, mjestu u kojem su boravili i drugo.

Svi se moraju ponašati odgovorno i poštovati donesene akte, jer se ne radi ovdje samo o njihovom zdravstvenom stanju – svi koji se ponašaju neodgovorno ugrožavaju i zdravlje brojnih drugih ljudi, počevši od članova svojih obitelji – rekao je Ajdinović.

Prema članu 225 Kaznenog zakona FBiH Član 225 i 226 Kaznenog zakona FBiH za prenošenje zarazne bolesti predviđene su kazne zatvora u trajanju do jedne godine.

“(1) Tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kaznit će se tko ne postupi po propisima ili naredbama iz stava 1. ovog člana u pogledu suzbijanja ili sprečavanja zaraznih bolesti kod životinja, pa zbog toga dođe do opasnosti prenošenja zarazne bolesti na ljude.

(3) Tko krivično djelo iz st. 1. i 2. ovog člana učini iz nehaja, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.”

Član 226 Kaznenog zakona FBiH:

Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije:

“Tko za vrijeme epidemije kakve zarazne bolesti ne postupi po naredbama ili odlukama donesenim na osnovu propisa nadležnog organa kojim se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje epidemije, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.

saff.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>