Danas (19. prosinac) su u Čapljini nastavljeni razgovori o pripremi i izradi projekta za otvaranje arheološkog parka i muzeja na lokalitetu rimske vile u našem selu, a organizator je Ministarstvo obrazovanja i znanosti uz podršku načelnika općine Čapljina.

Osnivanje arheološkog parka i muzeja bilo bi od velike koristi za razvoj turističkih, infrastrukturnih i gospodarskih potencijala ne samo uže regije, nego i cijele BiH. Sudionici ovog razgovora izrazili su želju i nadu da će se doći do postizanja krajnjeg cilja, te da će se ubrzo pristupiti izvođenju radova na objektu Rimske vile u Višićima.

Osnutak arheološkog muzeja potaknuo bi daljnji nastavak istraživanja ovog lokaliteta, te pohranjivanje do sada pronađenih artefakata, a u planu je da se Rimska vila rekonsturira u prvotnom stanju. Međutim, rekonstrukcija i restauracija Rimske vile je zahtjevan i skup projekt, ali načelnik Čapljine, dr. Smiljan Vidić, kako prenosi ca:portal izrazio je zadovoljstvo ovom inicijativom, te se nada pomoći i viših razina vlasti kako bi se što bolje iskoristio ovaj povijesni lokalitet.

Uz ovaj lokalitet na prostoru južne Hercegovine postoji još niz vrijednih povijesnih lokaliteta: Gabela, Desilo, Počitelj, Ošanići, Mogorjelo, Hadži-begov grad u Hutovu, … Prema tome, ovaj dio Hercegovine, uz adekvatni plan i pomoć, mogao bi postati prava turistička destinacija.

„Ostaci Rimske vile u Višićima spomenik je nulte kategorije i nalazi se pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Rimska vila bila je ljetna rezidencija, s prostorijama ukrašenim mozaicima na podu, a postojao je i zimski objekt. Vila je bila u funkciji od 1. do 4. st., a srušena je oko 400. god. u navali Gota, a onda od 7. do 9. st. devastirana od Slavena, koji su u prostoru vile ostavili veliku nekropolu“ rekla je Snježana Vasilj za ca:portal.

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>