Ravno i dalje odsječeno od ostatka Hercegovine

Regionalna cesta R-425a koja povezuje Hutovo s Ravnim, odnosno općinu Neum sa općinom Ravno i dalje je zatvorena za sav promet. Izlijevanje vode počelo je u poslijepodnevnim satima u utorak 30. studenog. Osim vode na cesti, velike probleme i štete učinila je vlasnicima nekolicini kuća u selu Velja Međa.

Već treću kišnu sezonu stanovnici sela u općinama Neum i Ravno zbog ove pojave imaju velike probleme. Prošle godine na samome mjestu potopa bila je izgrađena brana, koja je ujedno služila kao most za male automobile, ali je vodena sila bila prejaka te se sada ta velika količina pijeska nalazi na obližnjim poljskim površinama poznatim kao Zablatak.

Nakon urušavanja brane bilo je nužno ponovno povezati dvije općine. Rješenje je pronađeno u čišćenju stare Ćirine trase, odnosno pruge, koju žitelji ovoga kraja od milja zovu štrika.

I sada sva auta koja iz neumske moraju otići u ravanjsku općinu, to moraju učiniti po ostacima pruge starije od stotinu godina.

I dok nas brojni portali i ostali medijski izvori izvješćuju kako vodostaji rijeka diljem BiH opadaju, realnost je drukčija na ovoj kriznoj točki u Južnoj Hercegovini. U samo protekloj noći sa subote na nedjelju vodostaj je porastao za oko pola metra.

Simptomatično je što se danas, ukoliko se iz Hutova želite odvesti do Ravnoga, to morate učiniti ostacima željezničke pruge koju su nam izgradili Austrijanci. A upravo se ukidanjem željezničke linije kroz ovaj kraj 1977. godine stanovništvo okolnih mjesta i dalo u potragu za korom kruha u susjednim gradovima, od Čapljine do Dubrovnika. I da, ova željeznička trasa toliko je podignuta od vode da ju ni poplave deset puta veće od aktualne ne bi mogle potopiti.

A danas, kako općinske vlasti, tako i sa ostalih razina ne smatraju svojom obvezom barem asfaltom prekriti dionicu pruge, od Hutova do Zelenikovca, dugu tek tri kilometra.

 

Ante Bender | visici.com