Naši članovi iz Mostara vozili su ovu turu u svibnju 2010. Prolazeći preko mostova, kroz 10 tunela i jako obrasle dijelove, ali se predivnim pogledom na Hutovo blato, poželjeli su da to podijele i sa ostalim ljubiteljima brdskog biciklizma. Nažalost, tom prilikom primjećeno je da jedan metalni most nedostaje, a pretpostavlja se da je prodan u staro željezo. Kako bi spriječili ovakve dogadaje koji su učestali i u drugim dijelovima BiH.

 

Kako bi ukazali na ove nezakonite radnje, odlučili smo organizirati jednu masovniju vožnju koja bi bila medijski popraćena, a sve kako bi se pokazalo javnosti da ovakva mjesta treba zaštiti i očuvati, jer se mogu koristiti za mnoge rekreativne svrhe, prije svega za brdski biciklizam.

Proteklih mjeseci organizirano je čišćenje obraslih usjeka na trasi koja je sada prohodna, tako da je održavanje ove vožnje ujedno i obilježavanje otvaranja staze. Za sve smo podršku dobili i od uprave J.P. Park prirode „Hutovo blato“ koji će za sve sudionike osigurati ručak po završetku vožnje.

Na dan vožnje zakazano je i snimanje dokumentarnog filma o „zaboravljenim“ mostovima na austro – ugarskim putevima i prugama kojim se takoder želi ukazati na loše stanje u kome se ovi objekti nalaze, ali i pokazati da postoji interes za pretvaranje ovakvih puteva u rekreativne staze.

.

 

Tehničke karakteristike staze: dužina: 40km, uspon: 400m.

Ruta je primarno namijenjena rekreativcima.

Obavezna oprema je kaciga, a poželjno je ponijeti i lampu ili džepnu bateriju zbog prolaska kroz tunele, kao i par rezervnih unutrašnjih guma

 

NAPOMENA: Svi vozači se prijavljuju i voze na vlastitu odgovornost. Organizator vožnje se ni na koji način ne obavezuju bilo čime prema sudionicima vožnje, osim da budu vodiči na terenu. Prijavom na vožnju prihvaćate spomenute uvjete i obvezujete se da ćete slijediti upute vodiča. Maloljetnici se mogu prijaviti i voziti samo uz pismeno odobrenje roditelja u kojem stoji da za njihovu sigurnost ne odgovaraju organizatori vožnje.

Udruženje brdskih biciklista MTBA je osiguralo sve sudionike ove rute kod osiguravateljskog društva.

višići.com/mtb.ba

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>