Povodom 140.-e obljetnice Hercegovačkog ustanka 1875.-1878. god., Udruga „Hercegovac“ Dračevo po prvi puta organizira manifestaciju ‘Dani Hercegovačkog ustanka’ koja započinje u petak 19.06.2015. i završava u ponedjeljak, 22.06.2015.god.

Moto prve manifestacije je slogan ‘Da se ne zaboravi naša povijest slavna’. Manifestacija započinje na dan kada su naši preci prije 140 godina započeli pobunu protiv neizdrživih višegodišnjih turskih nameta i poreza. Pobuna koja je započela u Dračevu, ubrzo se proširila na cijelu Bosnu i Hercegovinu, zatim i na područje susjednih zemalja.

Ustankom je izazvana velika Istočna kriza koja je završena na Berlinskom kongresu 1878. god. kada je upravljanje Bosnom i Hercegovinom povjereno Austro – Ugarskoj, čime je završena višegodišnja vladavina Osmanskog Carstva. Hercegovački ustanak 1875.-1878. god., bez ikakve sumnje je najvažniji povijesni događaj u 19.st. za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Mnogima je trebalo dugo vremena da to shvate, tako je lani, samo dan nakon obilježavanja 139.-e obljetnice, 20.06.2014.god., Rt Kula, ili kako je mještani nazivaju, Kulina, na 62. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika proglašena zaštićenim nacionalnim kulturnim spomenikom BiH.

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>